Seixanta-tres estands, tres escenaris i un bar de la Moritz on aquest migdia hi seien dos senyors estrangers, panxarruts i caravermells, aliens al panorama que s'estenia davant les seves terribles gorres de propaganda: és la Setmana del llibre en català, a La Plaça de la Catedral de Barcelona, que avui arriba a l'equador amb bones xifres.

"El públic de La Setmana és un públic molt diferent al que tenim per Sant Jordi. Aquí sol atansar-s'hi gent que ja sap què hi trobarà", m'explica Núria Iceta, editora de L'Avenç —que l'any passat va vendre 145 exemplars de Llull x Llull (el llibre més venut de La Setmana al 2016) i aquest any està contenta amb la sortida que tenen El fill del coronel de Joan-Daniel Bezsonoff i Flush de Virginia Woolf. 

La Setmana del Llibre en català —que s'allarga fins aquest diumenge —  funciona. I la prova és que aquest any deu editorials han quedat fora dels estands. "Les ventes varien en funció del lloc on exposes a dins de la plaça mateixa. El lloc te l'adjudiquen en un sorteig molt transparent", explica Judit Pujadó, editora de Sidillà.

En això hi coincideixen tots els editors. Sembla que la gent sol entrar a la Plaça de la Catedral baixant per Portal de l'Àngel i que els estands que toquen a l'Avinguda Catedral de la part muntanya (sobretot els que cauen a la part central) arrepleguen més gent.

Un dels estands més ben emplaçats aquest any és el d'Edicions 1984. Jesús Casals, el seu cap de premsa, rondina perquè dissabte va ploure, i a més jugava el Barça, i a més contra l'Espanyol, però diumenge al matí ho van rescabalar. Dimarts al migdia han venut 420 llibres —diu que Els estranys de Raül Garrigasait, el premi Llibreter d'aquest any, fa furor. 

Com també fa furor Jaume Cabré, que ocupa mig estand de l'Institut Ramon Llull, on s'hi exposen per primer cop alguns llibres escrits en català traduïts a altres llengues. Hi trobareu els nostres clàssics, Jaume Cabré, més Jaume Cabré. Després Sílvia Soler, Quim Monzó. I alguna cosa de Jordi Puntí, Marta Rojals i Francesc Serés. 

Demà dimecres serà un dia clau —perquè Joan Sala parla amb Jaume Cabré, premi Trajectòria— però sobretot perquè visiten la fira les biblioteques públiques i escolars de Catalunya, que tenen un bon pressupost per invertir en llibres —amb l'objectiu d'ampliar el catàleg dels centres i que als editors els compensi passar-se una setmana darrera un taulell.

I es que la Setmana funciona. Però tenint en compte que moltes editorials facturaran en set dies el mateix que facturen només la diada de Sant Jordi, part del repte és convertir-la en una cita festiva i que atansar-s'hi sigui una forma, diguem-ne, de socialitzar-se culturalment. Per això, a part dels expositors, s'hi fan molts diàlegs, tallers per a nens, presentacions de llibres i signatures de novetats. Aquí us en seleccionem alguns, per anar-hi sol o en família. 

Dimarts 12 de setembre

20 hores, a l'escenari 3, Anna Guitart parlarà amb Ferran Torrent sobre Individus com nosaltres (publicat per Columna Edicions).

20:15 hores, a l'escenari 2, Oriol Ponsatí-Murlà, Laura Borràs i Xavier Sanjuán parlaran sobre Prudenci Betrana, entre la realitat i la ficció, una biografia de Bertrana escrita per Xavier Sanjuán i publicada per la Institució de les Lletres Catalanes. 

Dimecres 13 de setembre

18:45 hores, a l'escenari 2, Raül Garrigasait i Laura Borràs conversaran sobre el futur de la col·lecció Bernat Metge. 

20 hores, a l'escenari 2, Lluís Soler recitarà Canigó, de Jacint Verdaguer. 

Dijous, 14 de setembre

13 hores, escenari 2, Maria Guasch, autora d'Els fills de Llacuna Park (L'altra editorial) parlarà amb l'editoria Eugenia Broggi.

17:30 a hores a 18:30, escenari 3, Tramuntana de contes i Gulliver, qui és un gegant?. Conta-contes amb Umpalumpa i Albert Estengre. Espectacle familiar.  

19:30 hores, escenari 2, Jaume Cabré, Premi Trajectòria, conversarà amb Anna Guitart. 

Divendres, 15 de setembre

18:15 hores, escenari 1. Trobada amb autors de l'antologia de contes de risc. Amb Maria Barbal, Víctor Garcia Tur, Eduard Márquez, Sebastià Portell, Mar Bosch i Ricard Ruiz. 

19 hores, escenari 1, Homenatge a Manuel de Pedrolo. Amb Adelais de Pedrolo. 

Dissabte, 16 de setembre

16:30 hores, escenari 1. La difusió dels llibres en català als mitjans de comunicació. Amb Laura Borràs, Montse Ayats, Míriam Cano, Carles Solà i Francesc Marc.

18 hores, Escenari 3. Pseudociència, autoajuda, xarlatans i receptes miraculoses a debat, amb Jair Domínguez i Daniel Arbós. 

20 hores, escenari 1.50 anys d'Els orangutans de Joaquim Carbó, amb Joaquim Carbó, Antoni Clapés i Ricard Planas. 

20 hores, escenari 3, Nanni Balestrini conversarà amb Anna Guitart. 

Diumenge, 17 de setembre

13 hores. Reading is sexy. Proposta d'immersió literària per a joves. Amb Clara Saperas i Albert Forns