Labor omnia vincit improbus. Aquesta oda de Virgili a favor del treball tenaç va donar el tret de sortida a l’acte que la Setmana del Llibre en Català va organitzar ahir per recordar que la nostra col·lecció de clàssics, la Bernat Metge, es troba, als seus 95 anys, més viva que mai.

Així ho va explicar Joan Carles Girbés, director editorial de SOM, el col·lectiu que ha pres el relleu per encarar el centenari de la històrica col·lecció. Girbés ha afegit que la compra feta a la Fundació Cambó no significa un simple canvi de propietaris: “No només volem continuar el seu llegat, sinó també donar-hi un nou impuls, estendre l’àrea d’influència de la col·lecció, ja sigui a través de les xarxes socials, presentant en públic les últimes traduccions o, sense anar més lluny, amb actes com aquest”.

El també director d’Ara Llibres va estar acompanyat per Raül Garrigasait –director de la Bernat Metge- i Laura Borràs –directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Garrigasait no va voler fer una mirada cap al futur sense recordar els inicis incerts de la col·lecció: “La Bernat Metge és un projecte editorial que, com bé va dir el cèlebre hel·lenista Carles Miralles, semblava una empresa impossible. El projecte va acabar sortint bé perquè els qui la varen iniciar creien en el valor civilitzador dels clàssics”, va explicar Garrigasait.

La Bernat Metge publicarà noves edicions més econòmiques per vendre a les llibreries

Un valor civilitzador que no ha perdut gens d’actualitat, ans el contrari. Prova d’això és que una de les darreres tragèdies d’Eurípides que ha publicat la editorial, Les troianes, és un cant a l’antiimperialisme, i que va ser representada a Grècia recentment per protestar contra les retallades de la Unió Europea. “Aquesta capacitat d’interpel·lar al lector és el que guiarà la nova etapa de la Bernat Metge, que inclourà algues novetats, com edicions més econòmiques pensades per vendre a les llibreries” va afegir Garrigasait.

Laura Borràs va manifestar el sentiment d’orgull que provoca seguir tirant endavant una col·lecció tan històrica com aquesta. “Els clàssics són actuals i és gràcies a les col·leccions de la Bernat Metge que els tenim a l’abast”, va deixar clar. Aquesta actualitat és la que precisament reivindica al seus llibres Per què llegir els clàssics, avui (Ara Llibres, 2011) o Els clàssics moderns (Ara Llibres, 2013). Borràs ha tancat l’acte recordant com, tant la Bernat Metge com la institució que ella presideix “són institucions que creen cultura per lluitar contra la barbàrie: Cultus adque humanitas” .

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
annaguitart
La Setmana

Jordi Puntí sota control

Marina Porras