Elisa y Marcela, el film original de Netflix escrit i dirigit per Isabel Coixet, participarà a la Secció Oficial a Competició del festival de cinema de Berlin, que tindrà lloc del 7 al 17 de febrer. Rodada en blanc i negre entre Catalunya i Galicia, la nova pel·lícula narra el primer matrimoni entre dones de la història, que va tenir lloc a Dumbria el 1910. Les dues mestres gallegues, interpretades per Natalia de Molina i Greta Fernández, van ser descobertes i van ocupar portades de diaris de tot el món. Coixet ha celebrat la incorporació de la seva nova cinta a la Berlinale i creu que és la "culminació" d'una feina de molts anys. 

Per cineasta, es tracta també d'una "recompensa" a l'esforç i la perseverança "d'empènyer un projecte" com 'Elisa y Marcela' i la oportunitat que el públic internacional conegui una història "única" al món. La pel·lícula està produïda per Rodar y Rodar, Zenit TV, Lanube Películas i TV3, amb l'associació de Film Factory.  

La pel·lícula se situa l'any 1885, quan Elisa i Marcela es coneixen a una escola de mestres gallega. El que comença sent una gran amistat, acaba convertint-se en una relació amorosa que sobreviu d'amagat. Els pares de Marcela sospiten de la relació i l'envien a l'estranger uns anys. Una vegada tornen, decideixen tenir una vida en comú. Davant la pressió social, l'Elisa abandonarà un temps el poble per a tornar convertida en un home, el Mario. 

La trama s'inspira en la història real d'elles dues i els forats que els documents no podien omplir són els que li han donat peu per escriure el guió. Amb tot, ha afirmat que els diaris del moment els atribuïen tot tipus de violència i bruixeria, un "cúmul de calumnies" que no es creu i que no ha inclòs.