Una nova rèplica després del terratrèmol que va viure l'estiu passat el Teatre Lliure. La Kompanyia Lliure, un dels projectes estrelles de Lluís Pasqual, ha estat dissolta per part del president de la fundació del Teatre Lliure, Ramon Gomis, i la direcció interina, formada per Aurora Rosales i Clara Martínez, segons han confirmat els membres de la mateixa. Els membres de la Kompanyia, formada per Joan Amargós, Quim Àvila, Clàudia Benito, Raquel Ferri, Eduardo Lloveras, Joan Solé i Júlia Truyol, assegura en un comunicat enviat a la premsa que en tot moment han mantingut el compromís que se’ls ha demanat des del teatre, malgrat que la gestió del projecte de la Kompanyia no ha assolit el que inicialment se’ls va plantejar, i volen deixar clar que no estan d’acord amb aquesta decisió i creuen que les raons donades només revelen la falta de confiança en el projecte. "Nosaltres sí que hi hem cregut i hi seguim creient. Per això avui a les 15h assajarem" deixen clar.

kompanyia2.725px

Iniciada la temporada 2013/2014, la voluntat era crear una companyia estable formada per joves en procés de professionalització en un moment de crisis i de gran dificultat per accedir al mercat laboral per part dels joves actors. Com encara es pot llegir al web del Teatre, es tractava de "donar veu a una generació d’intèrprets (la que ara té al voltant dels trenta anys) i que poguessin créixer a recer del Lliure: no tan protegits ni, d’alguna manera “fora del món” com en un període de formació, ni abocats directament a les lleis d’allò que anomenem “mercat”". Van formar part de la primera fornada de la Kompanyia actors que prometien i que avui ja estan plenament consolidats al panorama teatral català, com Laura Aubert, Javier BeltránPaula Blanco, Pol López, Mima Riera i David Verdaguer. L'actriu Andrea Ros, que va denunciar el comportament abusiu de Lluís Pasqual, formava part de l'actual plantilla de la Kompanyia Lliure, que va abandonar fa més d'un any.

La Kompanyia Lliure havia de participar en l'espectacle El sueño de la vida de Federico García Lorca, i que havia de dirigir Lluís Pasqual, que va ser anul·lat arran de la dimissió de l'exdirector del Lliure, així com als monòlegs L'últim salt, que havien de dirigir Pasqual, Maria Rosa Sardà -que ja ha mostrat la seva voluntat desvincular-se del Lliure arran del cas-, Ivan Morales i Sergi Belbel, i que no ha estat oficialment anul·lada. Sí que es manté en cartell l'esperada Àngels a America, en la qual participarà la Kompanyia, després de la qual, la mateixa serà oficialment dissolta. Per a la reposició d'El temps que estiguem junts la Kompanyia es tornarà a reunir a finals de l'actual temporada, però ja fora del compromís que els vinculava al Lliure.