Tot just arribats al capdavant d'aquest Llança ens preguntàvem qui posarien al CCCB. Doncs, ahir es va desvetllar el misteri, amb l'anunci de qui serà la nova directora del centre cultural barceloní pels propers quatre anys, després del concurs públic obert per rellevar Vicenç Villatoro. L'aposta per encarar el futur del CCCB és una dona, jove i de la pròpia casa: Judit Carrera (1974), fins ara Cap de Debats i Educació del centre.

La tria és una novetat en diversos sentits, ja que és la primera dona, la més jove dels quatre directors que ha tingut el centre -el seu fundador Josep Ramoneda va rebre l'encàrrec de dissenyar el CCCB amb 40 anys, però no es va inaugurar fins 6 anys després-, la primera que sorgeix del mateix equip del centre i, la més destacada, la primera nomenada després d'un concurs públic obert, deixant per primera vegada de banda els nomenaments polítics. 

En aquest cas un jurat, presidit pel rector de la UPF Jaume Casals i format per Ester Pujol, Lluís Noguera, Ane Rodríguez, Saskia Sassen, Martina Millà i Pascal Beasusse, ha estat l'encarregat d'estudiar les diferents propostes que els candidats han presentat en diverses rondes, i ha estat el responsable últim de la decisió, que es va comunicar divendres al president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, responsable del centre juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, i que va ser refendada ahir, amb una primera reunió amb la flamant directora.

Judit Carrera, que assumirà el càrrec el proper mes de setembre, és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració a la UAB, Diploma d’Estudis Avançats a l’Escola Doctoral de l’Institut d’Études Politiques-Sciences Po de París, on va treballar a l’oficina de prospectiva de la UNESCO. Posteriorment ho va fer al Centre UNESCO de Catalunya, al Fòrum 2004 i al Departament de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona  Com a cap de Debats i Educació del CCCBha impulsat cicles de conferències i debats amb la complicitat d’una àmplia xarxa d’intel·lectuals i institucions locals i internacionals. A més, és la directora del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, un observatori privilegiat de les ciutats europees en col·laboració amb els principals museus d’arquitectura d’Europa, i la cap de l’Arxiu CCCB, un espai multimèdia que posa a l’abast del públic els continguts creats pel CCCB al llarg dels seus anys d’activitat. Membre del Consell de Cultura de Barcelona (2011-2016) i del jurat del Premi Ciutat de Barcelona d’assaig en diverses ocasions, és columnista del diari Ara.

L'aposta per Carrera és una decisió segura, sense riscos aparents, que treu el sempre delicat component polític al centre -els qui la coneixen la defineixen com una bona gestora cultura allunyada dels sectarisme, serena i sense por als canvis- i que aposta pel bon coneixement de la casa i el seu equip i la feina feta  fins ara com a principal valor. Ella serà la responsable de posar les bases del CCCB de les properes generacions i fer-se'l seu, donant-li el seu propi caràcter.