El consell de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha investit aquest dimarts doctor honoris causa l'actor Josep Maria Flotats, pel seu paper destacat en l'art dramàtic. Flotats ha recordat en el seu discurs, els inicis teatrals a França i ha dedicat aquesta distinció a tots els mestres que l'han format, els directors que l'han dirigit i els actors i les actrius amb qui ha compartit escenari. En aquesta línia ha considerat que aquest reconeixement "és al teatre en general: a totes les persones que viuen, i malviuen, d'aquest tan bell i dissortat ofici". Així, ha recordat que un estudi recent assenyala que només el 8% dels actors d'aquest país poden viure de la seva professió.

És la primera vegada que Flotats rep aquesta distinció, que ha estat a petició de la Facultat de Filosofia i Lletres i que té com a padrina la professora del Departament de Filologia Francesa i Romànica, Roser Gauchola.

En la memòria justificativa s'ha destacat la seva formació i trajectòria a França, quan va formar part de companyies com el Centre Dramatique National a Estrasburg, el Theatre National Populaire-Chillot i el Theatre de la Ville a París, així com la Comédie Française.

La universitat ha remarcat la seva producció teatral amb títols que han requerit l'adaptació teatral i traducció d'obres originàriament concebudes per a altres formats artístics com Stalin, a partir de la novel·la de Marc Dugain, i El sopar, de Jean-Claude Brisville.

Ha recordat la seva faceta de productor teatral, primer amb la Companyia Flotats i després --des del 1989 fins a l'actualitat-- amb la productora Taller 75, a més d'haver estat el fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) --inaugurat el 1997.