Dues parelles d'amics es posen a prova amb una 'escape room' al barri d'Hostafrancs, on recentment s'ha trobat el cadàver d'un home esquarterat. Aquest joc de moda dona nom a la nova creació de Joel Joan i Hèctor Claramunt, 'Escape Room', que del 10 de novembre fins el 3 de febrer portaran al Teatre Goya de Barcelona. "Necessitàvem aire fresc després d''El Crac'. És un divertimento", ha dit aquest dijous Joel Joan a la presentació de l'obra. No obstant, ha assegurat que malgrat tractar-se d'una comèdia, "genera suspens", i que el terror que viuen els personatges, interpretats per Oriol Vila, Àgata Roca, Paula Vives i el mateix Joel Joan, els permeten parlar de les "debilitats" dels humans. El director artístic del Teatre Goya, Josep Maria Pou, ha dit que el text és "trepidant" i que estem davant d'una una història portada "al límit". 

Un assassí que ronda pel barri d'Hostafrancs és el "ganxo" de la nova comèdia de Joel Joan, que ha escrit i dirigeix amb Hèctor Claramunt. Són quatre amics "innocents" que queden al barri per anar a fer una de les activitats que estan més de moda actualment, una 'escape room', és a dir intentar escapar de sales resolent misteris i proves. Però tan bon punt es tanca la porta de l'habitació, i el compte enrere de 60 minuts –com una 'escape room' real– es posa en marxa, coses estranyes comencen a passar.

"Els personatges pateixen un drama i és el públic qui riu del que pateixen. Viure el seu drama però no oblidar que estàs servint una comèdia", ha explicat Joel Joan. I és que assegura que "necessitaven una nova joguina, nous personatges" i crear una cosa "una mica més frívola" que els 24 episodis d''El Crac', la sèrie televisiva que van idear juntament amb Hèctor Claramunt. 

Un fenomen portat a escena

"Gairebé no ens podem creure que siguem els primers que fem una obra que està situada en una 'escape room'. És un escenari ideal, és molt teatral", ha explicat Hèctor Claramunt, que ha dit que tot va néixer perquè van anar a fer una 'escape room' amb en Joel Joan. Volien personatges molt "identificables", que cada un d'ells tingués alguna cosa per amagar, "com passa al teatre i a la vida". Són, a més de Joel Joan, Paula Vives, Àgata Roca i Oriol Vila. Aquests han d'interactuar constantment amb tot tipus d'artefactes, com candaus, i cenyir l'acció als 60 minuts, per això confessen que la funció és "complicada tècnicament". 

"Qui no hagi estat mai en una 'escape room' segurament li farà gràcia provar-ho. Qui hi hagi estat en reconeixerà algunes dinàmiques", han dit els directors d'un fenomen que posa a prova l'instint de supervivència. De la mateixa manera, han afirmat que Barcelona és la capital europea d'aquest joc, amb més de 100 sales dissenyades amb diferents proves i misteris per resoldre en grup. "L'obra és un petit trencaclosques, com ho són les 'escape room', ha dit Joan.

El director artístic del Teatre Goya, Josep Maria Pou, ha definit l'espectacle amb dues paraules: enginy i engany. "Escrites semblen casi bessones. Té enginy en el sentit d'intel·ligència i engany en el sentit més noble del teatre, fer creure allò que no és", ha dit.

Al parer dels autors, l'obra és "molt localista" i "actual", ja que se situa a Hostafrancs l'any 2018 i les referències a l'actualitat barcelonina són constants. "Aquest localisme tan bèstia ens universalitza la historia. El concret és el que creiem que podria funcionar a qualsevol ciutat on hi hagi 'escape room'", ha dit Joan. Tot amb un to de comèdia la dificultat del qual Joan ha volgut advertir: "per fer riure has de tenir molta veritat", ha reblat. 

L'estrena oficial és el 19 de novembre i malgrat al Teatre Goya finalitzaran funcions el 3 de febrer, continuaran fent gira per Catalunya a una trentena de localitats fins el mes de juny de l'any vinent.