La Filmoteca de Catalunya ha estrenat aquest dijous l'exposició El joc del cinema, que fins el proper 6 de gener portarà a la infantesa els visitants que s'hi apropin. Tot tipus de joguines porten a fer un recorregut per la història del cinema d'una manera "interactiva", ha explicat Anna Fors, la comissària de l'exposició. D'aquesta manera, el visitant pot jugar a jocs de taula, remenar rèpliques de trencaclosques, o retallar vestits de nines. L'exposició està dividida en cinc àmbits: aparells òptics de precinema que han acabat sent joguines; projectors icònics com el Cine Nic; llibres de tot tipus; jocs de taula com Jumanji o Tom & Jerry; i per últim, nines i ninots de marxandatge cinematogràfic com E.T. o Buzz i Woody, protagonistes de Toy Story.

Una visitant a l'exposició 'El joc del cinema' de la Filmoteca de Catalunya observa uns ninots exposats. Mar Vila

Una visitant a l'exposició 'El joc del cinema' observa uns ninots exposats. Mar Vila.

L'exposició neix arrel de la relació entre la Filmoteca i el col·leccionista Lluís Benejam, que va cedir 20.000 pòsters a l'entitat i d'altra banda va organitzar una exposició amb diferents joguines al Museu del Joguet de Figueres. Per compensar la donació, i amb la voluntat de fer una exposició que unís les joguines amb el cinema, la Filmoteca va començar una feina de producció per reunir articles infantils relacionats amb la història del cinema.

Un llibre desplegable de l'exposició. Mar Vila

Un llibre desplegable en primer pla de l'exposició. Mar Vila

"Volia una exposició diferent, que tingués com més interactivitat millor", ha explicat aquest dijous Anna Fors. D'aquesta manera, es deixa que l’espectador jugui amb algunes de les peces perquè "n’entengui millor el funcionament i els rols de joc".

Dels cinc àmbits de l'exposició El joc del cinema, al parer de Fors la joguina "reina" són els projectors. Com els que ha cedit el dibuixant Josep Maria Escobar, dos projectors dels anys 40 i 50 les pel·lícules dels quals pintava ell mateix. Una llanterna màgica, el famós Cine Nic, inventat pels germans Nicolau, un Cine Vailet, el Cine Ray o el Cine Jefe són alguns dels altres projectors exposats.

Projectors i una pel·lícula de fons en l'exposició 'El joc del cinema'. Mar Vila. 

Projectors i una pel·lícula de fons en l'exposició 'El joc del cinema'. Mar Vila.

També hi ha joguines òptiques, com el 'praxinoscop' interactiu que creen il·lusió de moviment a partir de dibuixos estàtics. Un altre 'àmbit és el dedicat als llibres, "joguines també", al parer de la comissària, Anna Fors. Llibres que han estat la llavor de moltes grans pel·lícules, o llibres desplegables es poden trobar en aquesta zona on també el visitant s'hi pot asseure.

En l'àmbit dels jocs de taula , Fors hi destaca el joc de Jumanji (1995), de Joe Johnston, el joc que va derivar-ne de la pel·lícula. De la col·lecció de Lluís Benejam és el trencaclosques d'E.T., i del Museu del Joguet de Figueres el joc de taula de Tom & Jerry.

I per últim nines, ninots i peluixos com a marxandatge cinematogràfic de pel·lícules com Star Wars, Batman, The Wizard of Oz, Toy Story, Shreck o Harry Potter.

Tot tipus de ninots de pel·lícules com 'Star Wars' o 'Batman' a l'exposició. Mar Vila

Vitrina de l'exposició on hi ha tot tipus de ninots de pel·lícules com 'Star Wars' o 'Batman'. Mar Vila