El poeta Jaume Coll i Mariné (Muntanyola, 1989) és el guanyador del setzè Premi Jordi Domènech de Traducció de Poesia per la versió catalana del llibre Memorial, de la poeta anglesa Alice Oswald (Reading, 1966). Memorial, publicat el 2011 i guardonat amb els premis Warwick Prize for Writing i Corneliu M. Popescu Prize for European Poetry, parteix de dos elements centrals de la Ilíada: els magnífics símils homèrics i, com "una mena de cementiri oral", les biografies breus dels soldats que hi van morint. A partir d'aquí, Oswald porta el seu poema al centre de l’esperit i l’atmosfera del text homèric, tot despullant-lo de la narrativa i tornant-lo al món de la poesia oral. El resultat n’és un poema llarg i fragmentari d’una força i plasticitat enormes. 

El jurat del guardó reunit (telemàticament) el dia 29 d’abril de 2020, i format per Marta Pera, Corina Oproae, Dolors Udina, Odile Arqué, Joan Sellent, Joaquim Sala-Sanahuja i Víctor Sunyol, ha decidit atorgar al poeta vigatà un guardó que està dotat amb sis mil euros i la publicació del llibre guanyador a la col·lecció Jardins de Samarcandaque coediten Cafè Central i Eumo editorial. Coll, autor de Quanta aigua clara als ulls de la veïna (Edicions de 1984, 2014) i Un arbre molt alt (Edicions 62, 2018; premi Ausiàs March de Gandia i premi Josep Maria Llompart - Cavall Verd), és membre del consell de redacció de Reduccions i de La Lectora, baixista i contrabaixista del grup Obeses i, actualment, està treballant en una tesi doctoral sobre Segimon Serrallonga.

El Premi Jordi Domènech l'organitza des de fa setze anys Cafè Central en recordança del poeta i traductor Jordi Domènech i Soteras (Sabadell, 1942-2003), amb el patrocini de la Fundació Banc SabadellEls guanyadors dels darrers anys han estat: Marta Pera Cucurull, amb Mestre de disfresses, de Charles Simic (2014); Corina Oproae, amb La meva pàtria A4, d’Ana Blandiana; Meritxell Cucurella-Jorba, amb Clínica de l’abandó, d’Alda Merini (2016); Jordi Mas i López amb Tres veus lligades a Minase, de Sôgi, Shôhaku i Sôcho (2017); Joanna Bielak amb Instant, de Wislawa Szymborska (2018); i Núria Busquet, amb El Colós, de Sylvia Plath (2019).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat