El govern d'Israel ha desclassificat els seus arxius sobre la Guerra dels Sis Dies, que va enfrontar aquest país contra Egipte, Jordània, l'Iraq i Síria l'any 1967. La desclassificació donarà per primer cop accés a informació no publicada de la guerra, que durant molt de temps ha estat objecte d'investigació.

Segons fonts del govern israelià, a l'Arxiu de l'Estat hi ha unes 150.000 pàgines amb les actes del gabinet de seguretat en el 6 dies de guerra, i també les transcripcions de les reunions ministerials.

"Per primera vegada en 50 anys serà possible seguir de prop la dinàmica que hi havia dins del govern en la Guerra dels Sis Dies", ha indicat el cap arxivista Yaakov Lazovik. Dels documents també es desprèn les diferents posicions que hi havia sobre el resultat final de la victòria israeliana, i el canvi geoestratègic que va suposar amb el control israelià sobre Cisjordània (Judea i Samària), la Franja de Gaza, Jerusalem Est, part de les altures del Golan llavors sirià, i la península del Sinaí. Posteriorment aquestes fronteres van modificar-se.

soldatsmurlamentacions

Soldats israelians davant el Mur de les Lamentacions