L’escriptora Isabel Allende (Lima, 2 d'agost de 1942) ha estat guardonada amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino que concedeix l’Ajuntament de Barcelona. El jurat, integrat pels periodistes Òscar López i Sergi Doria; els escriptors Care Santos i Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, ha destacat que Allende "encarna la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure" i que ha creat "novel·les que commouen per la seva radicalitat humana", a partir d'"exilis i vivències personals que transiten de l’amor a la mort". La seva obra, que compta amb 23 títols publicats, ha estat traduïda a 42 idiomes i ha venut més de 74 milions d’exemplars, fet que l’ha convertit en l’escriptora més venuda en llengua espanyola i ha rebut més de 60 premis internacionals. 

El jurat han recordat que el cop de Pinochet de l'11 de setembre de 1973 la va empènyer a l’exili i va escriure 'La casa de los espíritus' i "va anar transformant els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la història". També han remarcat que "va plasmar una Amèrica llatina tenallada per les dictadures" a 'De amor y de sombra' i que el seu compromís amb el gènere històric "s’ha revalidat" en títols com 'Hija de la fortuna', "vindicació de la mirada femenina sobre la febre de l’or californiana", que s’aplica també al Xile decimonònic de 'Retrato en sepia'. 

Allende ha publicat recentment la seva nova novel·la 'Largo pétalo de mar' (Plaza & Janés) sobre una parella catalana exiliada a Xile per la Guerra Civil. Coincidint amb el 70è aniversari de l'arribada del Winnipeg a Xile, la novel·la narra la història d'en Víctor i la Roser, una parella catalana que van formar part dels més de 2.000 exiliats espanyols que van arribar a Xile amb el vaixell que Pablo Neruda va llogar l'any 1939. L'editorial va remarcar que és la primera vegada que Allende aborda el tema de la Guerra Civil espanyola i l'exili republicà, temes pels quals s'ha documentat àmpliament. 

Isabel Allende va passar els primers anys d’infància a Xile i va viure en diversos indrets durant la seva adolescència i joventut. Després del cop militar del 1973 es va exiliar a Veneçuela, i des del 1987 viu a Califòrnia. Es defineix com una "eterna estrangera". Allende va iniciar la seva carrera literària a través del periodisme a Xile i Veneçuela. L’any 1982, la seva primera novel·la, 'La casa los espíritus', es va convertir en un dels llibres mítics de la literatura llatinoamericana.  

Ha rebut més de 60 premis internacionals, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Literatura de Xile, el 2010; el Premi Hans Christian Andersen de Dinamarca, el 2012, per la trilogia 'Memorias del Águila y del Jaguar'; i la Medalla de la Llibertat als Estats Units, la més alta distinció civil, el 2014. L’any 2018, Allende es va convertir en la primera escriptora en llengua espanyola premiada amb la medalla d’honor del National Book Award als Estats Units per la seva destacada aportació al món de les lletres.  

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la setena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura. Barcelona Novel·la Històrica està comissariada per l'editor Fèlix Riera, i l’organitza l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat