Homenatge a Catalunya, la famosa obra de George Orwell, torna a les llibreries en format còmic en una adaptació realitzada per Jordi de Miguel, com a guionista, i Andrea Lucio, com a il·lustradora, quan es compleixen 80 anys de la primera edició del llibre. Jordi de Miguel ha destacat l'actualitat de l'obra que per una banda tracta "d'unes pulsions polítiques que han estat molt presents en la història del país" i, per altra, "de la manipulació del poder constant i com es deformen els fets de manera que acaben significant una cosa molt allunyada del que és". Debate és l'encarregada de publicar el llibre en castellà. 

El còmic Homenatge a Catalunya és, també, una adaptació bastant estricta del llibre perquè, tal com ha explicat de Miguel, "el 95% de les paraules que hi apareixen són textuals". Tot i això, per donar més força a la narració del còmic han modificat alguns elements que tenen a veure amb les localitzacions. De fet, si Homenatge a Catalunya acaba amb la sortida d'Orwell de Barcelona, en el còmic això està situat a l'inici. Jordi de Miguel i Andrea Lucio també han inclòs a la història un segon viatge als llocs on Orwell va passar i n'extreuen reflexions del què els llocs els hi diuen actualment als dos. 

El còmic va néixer perquè De Miguel i Lucio són "admiradors" de l'obra d'Orwell i van decidir tirar endavant una adaptació. "Ens semblava estrany que no hi hagués un còmic del llibre perquè li veiem unes possibilitats narratives, bestials i més encara si hi afegíem aquesta part de viatge als llocs on va passar l'autor i les reflexions d'historiadors i experts en Orwell", apunta De Miguel. El còmic, a més, inclou les aportacions de l'escriptor, professor de literatura anglesa a la UPF i expert en l'obra d'Orwell, Miquel Berga; el periodista Victor Pardo; l'historiador Fernando Casal i també van entrevistar al fill d'Orwell, Richard Blair. També conté arxius de la Guerra Civil espanyola a Barcelona i a Aragó, i fotografies de l'actualitat que accentuen la sensació de joc entre passat i present, així.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat