Edicions 62 prepara un volum cridat a ser esdeveniment editorial de les festes nadalenques. Inspirada en la Història mundial de França publicada l'any 2017 i dirigida per l'historiador Patrick Boucheron -que va vendre més de 150.000 còpies al país veí- publicarà el 14 de novembre Història mundial de Catalunya, dirigida per Borja de Riquer.

"Catalunya, en resum, pot prescindir de l'univers sencer, i els seus veïns no poden prescindir d'ella". Amb aquestes paraules del filòsof francès Voltaire, a la seva Vida de Lluís XIV, ha presentat Riquer els objectius d'un llibre que vol oferir una visió polifònica de la història de Catalunya, que sense ser pròpiament una Història de Catalunya, reculli les principals aportacions de Catalunya a la Història universal i la influència d'aquesta a Catalunya, a partir de diferents episodis ordenats cronològicament. El catedràtic d'Història de la UAB s'ha encarregat de dirigir-la, amb l'assessorament del prehistoriador Miquel Molist, l'arquèologa Isabel Roda, el medievalista Josep Maria Salrach i l'historiador de l'Època Moderna Joaquim Albareda. L'obra impulsada pel president d'Edicions 62 Josep Ramoneda -seduït per l'obra de Boucheron-, busca combinar rigor i divulgació alhora ordenat per dates clau i amb capítols d'unes cinc pàgines, en la qual participen historiadors de diferents generacions -entre ells els desapareguts Eva Serra i Josep Fontana-, però també periodistes i escriptors, com Sergi Pàmies, Manuel Forcano o Jordi Coca. 

Per a Riquer, l'obra pretén ser un llibre "d'àmplia consulta" sobre fets importants de la història catalana de "fàcil lectura", malgrat les prop de 900 pàgines. "No cal seguir un ordre, són capítols independents en què l'important és la descripció concreta de cada capítol per incentivar la curiositat intel·lectual del lector", ha precisat, alhora que defensa que evita ser un volum per a erudits sinó per al "gran públic". 

De les coves prehistòriques a la declaració d'independència del 27-0

El llibre s'inicia amb la primera la primera representació pictòrica de violència entre homes a Europa en una cova del Priorat, una troballa recent representada fa 10.000 anys i que encara no apareix a molts llibres d'història, coneguda com "La matança" i on queda perfectament representada la por i el pànic, i conté, entre d'altres, la història de l'èxit dels vins de la Tarraconense durant l'Imperi romà, especialment cèlebres per les exportacions dels productors del Penedès; les peripècies dels espies industrials catalans que recorrien Europa enviats per Junta de Comerç al segle XIX o la presència a la Xina d'un ambaixador català, el primer després de la Guerra de l'Opi, autor d'una de les primeres històries del gran país asiàtic, passant per la fàbrica de cotxes Hispano Suiza, de la família Mateu, que va guanyar el 1928 la cursa mundial de resistència d'Indianàpolis; els èxits de la cuina catalana -des dels receptaris catalans del segle XV fins al restaurant El Bulli, considerat al seu moment el millor restaurant del mon; la revolució futbolística que Johan Cruyff va introduir al Barça -i al futbol internacional- la revolució artística i estètica de La Fura dels Baus als Jocs Olímpics de Barcelona 92 entre molts d'altres. L'últim capítol és la proclamació de la República catalana el proppassat 27 d'octubre, escrit per l'historiador i editor i director de l'Avenç, Josep Maria Muñoz.

Edicions 62/ACN

Borja de Riquer, director de la Història Mundial de Catalunya, el president d'Edicions 62 i el director editorial del grup, Emili Rosales.