El Govern ha aprovat encarregar al Departament de Cultura l'elaboració d'un Pla Nacional del Llibre i la Lectura i crear el Consell Nacional de la Lectura. A diferència dels tres plans de anteriors (el 2008, el 2012 i el 2017), aquest és el primer que parteix d'un acord del Govern i es fixa com a objectiu retornar igualment al Govern una proposta de pla per a la seva aprovació abans del mes de setembre de 2021. També per primera vegada, el pla es desenvoluparà amb la implicació tant del Departament d’Educació com de la Secretaria d’Universitats i Recerca. El Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya és una eina que pretén conèixer l’estat actual de l’àmbit del llibre i la lectura a Catalunya i les seves necessitats a llarg termini. 

Es tracta d'un instrument que busca ser transversal que ha de servir per dissenyar les actuacions i inversions del Govern en l’àmbit del llibre i la lectura i les propostes de desplegament i modificació del marc normatiu actual.

El pla pretén analitzar i revisar, des d'una perspectiva transversal, el paper del llibre i la lectura a partir de la valoració i la diagnosi de la seva presència en els diversos àmbits de la societat; conèixer l’entorn, les tendències i les forces de canvi que afectaran l’àmbit del llibre i la lectura els propers anys, especialment les relacionades amb la transformació digital; i revisar les polítiques del Govern i elaborar un conjunt de mesures estratègiques que marquin les actuacions i les inversions necessàries.

La finalitat del pla és elaborar un document que permeti analitzar els reptes de futur del foment de la lectura i fixar els objectius en relació amb la lectura amb l’horitzó 2030.

Consell Nacional de la Lectura 

El Govern també ha aprovat avui la creació del Consell Nacional de la Lectura amb la finalitat que el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya s'elabori mitjançant un procés participatiu obert als professionals, institucions i associacions de l’àmbit del llibre i la lectura, tant del sector públic com del privat. 

Així mateix, s’ha de disposar de l’assessorament d’experts per encertar en la diagnosi i amb estudis comparatius amb altres models de foment de la lectura. El Consell Nacional de la Lectura tindrà les funcions següents: participar en l’elaboració del Pla i proposar mesures; efectuar el seguiment del desplegament del Pla i proposar iniciatives de desplegament; fomentar la comunicació i la cooperació entre els diferents agents implicats en el desplegament del Pla per assolir-ne els objectius; proposar mesures per atendre les necessitats del sector del llibre i per fomentar la lectura; debatre i aprovar les propostes sorgides de les comissions de treball, i aprovar la proposta de Pla nacional del llibre i la lectura abans que el Departament de Cultura l’elevi al Govern.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat