L'escriptora Gemma Lienas és la guanyadora del 38è Premi BBVA Sant Joan amb la seva obra El fil invisible. Publicada sota el pseudònim de Júlia Coma és una novel·la d'intriga on es barreja una investigació familiar amb la visió feminista característica en l'obra de l'autora. Joan Carles Junyer, membre del jurat, ha volgut acostar la novel·la al subgènere de la literatura domestic noire, on la investigació detonant de la trama no es realitza per part d'un professional. Tot i això, l'autora ha volgut distanciar-se de la novel·la negra. El guardó, organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i amb el suport de BBVA CX, és el tercer premi més ben dotat de les lletres catalanes: 35.000 euros a més dels drets d'autor. Edicions 62 es fa càrrec de l'edició comercial del treball guanyador.

El Premi BBVA Sant Joan va ser creat per Caixa Sabadell l'any 1981, i des d'aleshores vetlla pel foment de les lletres catalanes i estén la cultura arreu del país. El premi compleix dues funcions principals: el reconeixement de l'autor o l'autora i l'impuls de l'obra guanyadora. El jurat de la 38a edició del premi ha estat format per l'escriptora Carme Riera, Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Rafael Vallbona, guanyador de la darrera edició. S'ha volgut destacar la tendència femenina als guardonats durant els darrers anys, encara que les autores presentades representin, aproximadament, un 35% del total d'escriptors i escriptores presentats a la convocatòria.

Gemma Lienas ja duu una carrera literària important a les seves espatlles. Té més de 80 títols publicats i obra traduïda a 11 llengües. Entre les seves obres destaquen Vol Nocturn, El final del joc, els seus reculls d'articles i els seus treballs assagístics i de divulgació. L'any 2010 va rebre la medalla Francesc Macià al Treball de la Generalitat de Catalunya pel seu paper a la literatura catalana i la lluita feminista. Ha estat també diputada al Parlament per En Comú Podem la darrera legislatura, directora d'edicions a diverses editorials i professora.

A la recerca d'un obscur secret de família

El fil invisible narra la història de la Júlia Com, una guionista de documentals de ciència que prepara un nou guió sobre la descoberta de l'estructura de la doble hèlix de l'ADN l'any 1953, i en la qual la científica Rosalind Franklin va jugar un paper decisiu tot i que la història de la ciència gairebé l'ha fet desaparèixer. Mentre la Júlia comença a documentar-se pel seu nou treball, rep una carta des de l'illa bretona de Batz, d'on és originària la seva àvia Odile. La carta conté la invitació per a la festa d'aniversari de la seva besàvia que fa 100 anys. Així doncs, la Júlia decideix viatjar a l'illa per trobar-se amb els membres de la família que no coneix i continuar treballant en el documental. Uns antics àlbums familiars, però, amb les imatges de la infantesa de la seva àvia l'alerten d'algun misteriós secret familiar. Les sospites augmenten al saber que la seva àvia no s'avenia gens amb la seva besàvia, i que l'illa de Batz fou bombardejada i escenari del combat entre les tropes nazis i els membres de la Resistència francesa durant la segona guerra mundial. Aviat, les seves vacances esdevindran uns dies d'investigació sobre els seus orígens familiars i el fosc secret amagat per la seva besàvia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat