La Fundació Palau acull la mostra 'Insula Lux' que reuneix 25 olis i 40 fotografies de l'artista sabadellenc resident a París i reconegut a nivell internacional, Antoni Taulé. L'artista, que acaba d'exposar a Tòquio i que portarà la seva obra a Los Ángeles, presenta una sèrie de pintures i fotografies que conformen el seu "museu imaginari" i que corresponen a diferents moments de la seva llarga trajectòria. Entre elles, hi ha un dels seus olis més representatius, 'Le Minotaure' (2011), que Taulé ha donat a la Fundació Palau amb motiu de l'exposició en homenatge a l'amistat que van mantenir Josep Palau i Fabre i Picasso al llarg de la seva vida. L'obra és un oli sobre tela de gran format i passarà a pertànyer a la Col·lecció Fundació Palau. La mostra es podrà veure a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac des d'aquest dissabte al 26 de gener. 

La mostra es divideix en dues parts: a la primera, s'hi poden veure alguns dels olis en què Taulé interpreta els pintors que admira. Els més de 50 pintors que ha interpretat l'artista van des de Munch a Malévitx, de Rossetti a De Kooning, del Greco a Modigliani, passant també per Goya, Velázquez, Picasso, Van Dongen i Bacon. 

La segona part de l'exposició consisteix en una mostra de fotografies que complementen els seus olis i que serveixen, com ha explicat la Fundació, d'element preparatori de les seves pintures. Els retocs a l'oli sobre les impressions fotogràfiques denoten un gran perfeccionisme i una nova manera de fer. 

Llicenciat en arquitectura, Taulé va començar treballant al taller de Le Corbusier el 1965 i va exposar per primera vegada un any després a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Des de llavors, la seva obra s'ha pogut veure arreu del món: des de Copenhague o París fins a la Xina o el Japó passant per Nova York o La Haia, entre d'altres. D'altra banda, Taulé, com ha explicat la Fundació Palau, és l'hereu del llegat de Raymond Roussel, figura única en la història de la literatura francesa i universal, arran del seu matrimoni amb Laetitia Ney d'Elchingen, neta de l'escriptor. 

El catàleg de l'exposició inclou un text del comissari, crític d'art i escriptor JuanManuel Bonet - actual director de l'Institut Cervantes - i un altre de la historiadora d'art i Directora General de Cooperació Cultural de la Generalitat, Àngels Ponsa.

A l'exposició també es podrà veure el documental 'Taulé, la nuit s'efface' (2015), un film de 40 minuts de durada que la Fundació Palau ha traduït i subtitulat en català amb motiu de la mostra. A través dels testimonis d'escriptors, familiars, artistes i del propi Antoni Taulé, el documental s'endinsa en l'obra del pintor i explora el procés de creació pictòrica de l'artista.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat