L'editorial Fragmenta publica pòstumament l'autobiografia vital i intel·lectual de Lluís Duch (Barcelona, 1936 - Montserrat, 2018). Sortida del laberint arriba a les llibreries exactament un mes després del traspàs del professor, antropòleg i monjo de Montserrat Lluís Duch. L'any 2017, acceptant la proposta del doctor Joan Vergés, Duch va impartir les Lliçons Ferrater Mora de la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona. Aquella oportunitat va servir a l’autor per revisar tota la seva obra inserint-la en les circumstàncies biogràfiques que l'havien propiciat. Sortida del laberint és fruit d'aquelles lliçons. El pròxim dimecres es posa a la venda.

A banda de fer un repàs en profunditat dels grans temes i autors presents a la vida i l’obra de Lluís Duch, Sortida del laberint traça un recorregut pels temps i pels espais propis d’aquest pensador. Des de Montserrat, que, tal com recorda el filòsof Fernando Pérez Borbujo (UPF), va ser un 'lloc de recolliment i solaç que va tenir molt a veure amb la profunditat serena i la vasta erudició que reflecteix la seva obra', fins a Tübingen, ciutat alemanya en la qual Duch es va formar en la tradició de l’antropologia i la filosofia alemanya. Lluís Duch va assolir una certa notorietat gràcies en bona mesura a la Creu de Sant Jordi rebuda el 2011 i al llibre d'homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluis Duch (Fragmenta), publicat també aquell any. 

Duch és una de les veus més singulars del pensament català contemporani. Doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen, va impartir docència al Monestir de Montserrat, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, entre altres institucions acadèmiques. L’any 1963 professa com a monjo de Montserrat. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. A Fragmenta ha publicat Religió i comunicació (2010, també en castellà), Religión y política (2014) i L'exili de Déu (2017, també en castellà), i ha tingut cura de l’edició del llibre Moisès i Aaron, d'Arnold Schönberg (2012).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat