Del 14 al 17 de juny tindrà lloc a Barcelona el primer festival de literatura LGBTI en català. El QLit, Festival de Literatura Queer, aplegarà per primera vegada, en un mateix festival literari, alguns dels noms més destacats de l'art i l'activisme LGBTI de casa nostra. El Festival QLit, cal pronunciar-lo com clit, intentarà traçar un recorregut a través dels desitjos no normatius en les lletres catalanes, reivindicant el llegat de les veus al marge del cànon tradicional, aplegant la gran diversitat de propostes actuals i reflexionant sobre el futur de les nostres lletres més lliures.

La idea de crear un festival d'aquest tipus va sorgir arran la importància actual d'aquesta temàtica. Cal recordar que després de la irrupció de les teories queer als anys 70 i 80, avui en dia, la relectura i replantejament de moltes de les teories nascudes aleshores comporta una època dolça por l'exploració d'aquest seguit de teories. Es tracta doncs de celebrar, amb d'una programació variada i inclusiva, el món de les lletres LGBTI: un festival transversal que tractarà la literatura de temàtiques LGBTI, feminista i queer, des de la poesia, la literatura infantil i juvenil, la narrativa i l'assaig. La primera edició posarà especial èmfasi en la figura de la poeta i feminista Maria Mercè Marçal per reivindicar el seu llegat.

Guillem Gavaldà QLit

El poeta Guillem Gavaldà participarà al Recital de poètiques del cos

Imatge de portada: la poeta barcelonina Sílvia Bel Fransi

Més enllà dels límits de les teories de gènere

El festival vol ser una porta d'entrada cap als pensaments queers més crítics mitjançant les veus més joves i diverses del món LGBTI català. Se celebrarà, per exemple, el primer concurs literari per a joves de narrativa en llengua catalana de temàtica LGBTI, "Imagina un amor", al qual s'han presentat una setantena d'originals. El concurs vol visibilitzar els joves LGTBI en el seu entorn escolar i les seves famílies, dos espais importants per als joves on, sovint, hi costa trobar l'acceptació. El Festival serà també un espai d'experimentació, per això inclou un taller DragQueer per a jugar amb la identitat a través de la imatge que projectem. El taller vol anar més enllà del pes de la societat binaria per explorar les capacitats del nostre propi cos. Durant el festival també es podrà veure l'exposició "Som així. Quotidianitats Lesbianes", una mostra itinerant que rescata el lesbianisme de la invisibilitat amb l'objectiu de naturalitzar l'amor i la sexualitat entre dones i emfatitzar la seva diversitat. El QLit també recull a la seva programació l'Epic Ring, que organitza la llibreria La Carbonera del Poble Sec, un campionat de boxa poètica improvisada que presentarà Sílvia Bel, amb música de PD Curie i els contes queer del projecte La pell del silenci, a càrrec de Maite Mendikorrika.

Bel Olid, Sebastià Portell i Ricard Ruiz Garzón són els comissaris d'aquest festival on es barreja l'activisme queer, amb les lletres i les veus d'icones com Judith Butler, Hannah Arendt i la ja mencionada Maria Mercè Marçal. El festival compta també amb la col·laboració del Casal de Barri Pou de la Figuera, el Casal de Joves Palau Alòs, el Punt d'Informació Juvenil de Ciutat Vella, el Districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona, l'Epic Ring Barcelona de La Carbonera, la mostra de cinema FIRE! del Casal Lambda, l'associació LlumUll, les llibreries Antinous, La Caníbal, Complices i Pròleg i la Institució de les Lletres Catalanes.

Aquesta transversalitat del QLit ha portat també a la col·laboració amb el festival de cinema gai i lesbià de Barcelona, FIRE!, a través de la programació de dues sessions en què la literatura i el cinema dialogaran sobre la temàtica del festival: QLit on FIRE! Enguany, el festival dedica la seva programació als joves LGTBI. El festival serà, també, un espai per a la diversió i l'amor propi, amb el DJ Pam Pool que punxarà música acompanyat dels AlliOli Olé en un fi de festa que farà vibrar les lletres catalanes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat