Aquest dijous 12 d’abril es va inaugurar a Barcelona “Els fonaments del catalanisme polític. Les Bases de Manresa, 125 anys”, l’exposició central de la commemoració, produïda per la Diputació de Barcelona. La mostra es podrà visitar fins al 14 de juliol a Can Serra, seu central de la corporació.

L’acte va ser presidit per Mercè Conesa, presidenta de la Diputació, i hi va participar l’alcalde de Manresa i diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la corporació, Valentí Junyent; i un dels comissaris de la commemoració, Jordi Rodó i Rodà.

L’exposició té com a objectiu explicar la significació de les Bases de Manresa, destacant especialment el context històric que envoltava l’Assemblea de la Unió Catalanista, l’any 1892, i la transcendència que aquella reunió i les seves conclusions recollides al document Bases per a la Constitució Regional Catalana van tenir per fonamentar una proposta política del catalanisme. 

Durant la seva intervenció, Mercè Conesa, va destacar com aquesta exposició “representa un llegat entorn a uns valors de país, de societat oberta i acollidora, de respecte per la cultura i la llengua, en un moment actual d’altíssima complexitat històrica".

inauguració expo bases manresa

Acte d'inauguració de l'exposició

Història d’una bandera excepcional, la joia de l’exposició

A finals del segle XIX, qualsevol moviment polític necessitava un símbol, una manera d’expressar-se i de transmetre valors a la ciutadania. Per això es va crear la bandera de la Unió Catalanista, la peça central més excepcional del patrimoni tèxtil modernista català i  principal protagonista de la mostra. “Les Bases de Manresa representen la culminació d’un procés de renaixença cultural i política, i la peça central de l’exposició és un símbol icònic del catalanisme”, ha subratllat el comissari Jordi Rodó.

El més interessant és que en una societat completament jerarquitzada amb molt pes masculí, la impulsora  d’aquest símbol i identitat catalana va ser Agnès Armengol, una dona culta amb inquietuds intel·lectuals. L’any 1900 va decidir fer el que nosaltres anomenem Crowdfunding, es a dir, impulsar una subscripció popular que va permetre reunir els diners necessaris per fer realitat el projecte. D’aquesta manera, Armengol encarrega l’any 1903 un domàs de seda de mides i colors espectaculars (4,05 x 2,40m) a Alexandre Riquer. La bandera de caràcter medievalitzant i, alhora, modernista va ser acompanyada d'un himne escrit pel poeta Joan Maragall i compost per Lluís Millet.

Agnès Armengol

Agnès Armengol, escriptora, pianista i promotora de la participació de la dona en el moviment catalanista.

Durant els anys obscurs del país, com la dictadura de Primo de Rivera on es prohibeix tot símbol catalanista -sigui ballar sardanes o el Cant de la Senyera-, la bandera s’ha d’amagar i protegir amb cura. Una vegada es proclama la República el 14 d'abril del 31, el president Francesc Macià treu la peça al carrer per convertir-se en una bandera republicana i demòcrata.

President Macià, bandera Unió catalanista

El president Francesc Macià amb la bandera.

Per què Manresa?

L’exposició ofereix una àmplia visió de la Manresa del 1892: una ciutat central, pròspera, dinàmica, entre el litoral i la muntanya, centre de comunicacions, industrial i comercial, i en plena evolució cultural i associativa.

Entre els materials que es podran contemplar a la sala d’exposicions, a banda de la bandera de la Unió Catalanista, hi ha fotografies, documents i exemplars de la premsa de l’època que va ser essencial per difondre els pensaments catalanistes arreu del país. Tots documents procedents de diversos arxius, museus i centres de documentació, amb una especial incidència a les que estan directament relacionades amb Manresa.

Inauguració Bases de Manresa

Visita guiada a càrrec de la comissaria de la mostra, Rosa Serra.

Per acabar l’acte, Conesa va destacar com la mostra arriba a la seu central de la Diputació de Barcelona de la mà de la ciutat de Manresa. “Una ciutat dinàmica, epicentre del país que és exemple d’un dels principals objectius de la corporació com és donar suport a tots els municipis de la demarcació per tal que dinamitzin i facin créixer el país”.

Inauguració Bases de Manresa..

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat