La fira Literal arriba, els dies 11, 12 i 13 de maig, a l'antic complex fabril Fabra i Coats plena de llibres i idees. Comptarà amb la presència d'editorials, llibreries, autors i lectors que podran compartir i discutir sobre com transformar la societat i el món en el qual vivim. Es vol gaudir de la millor literatura crítica, compartint-la amb els seus creadors i connectar els diferents espais editorials independents amb les llibreries i els lectors amb inquietuds polítiques i culturals.

La literatura s'acompanyarà amb altres elements culturals com la gastronomia i la música, amb actuacions d'artistes de tot el món i que presenta la realitat dels diferents col·lectius culturals existents. Així i tot, sempre es respectarà el paper protagonista de les lletres doncs el festival. Les xerrades organitzades volen plantejar dubtes als visitants perquè puguin crear debats als diferents espais de la fira. Es vol diferenciar tanmateix, en la diferència entre el llibre polític i el radical. Si bé el primer podria encasellar les propostes literàries del festival dins del gènere d'assaig de pensament crític; el llibre radical pot englobar una multitud de gèneres i subgèneres com la narrativa, la novel·la, el llibre infantil o el còmic, però que sempre desvetllen pensaments crítics al lector.

La visita d’Elaine Brown és un dels moments més esperats del festival

Un dels plats forts del festival serà la xerrada de l’activista americana Elaine Brown, qui consolida el caràcter feminista de l’edició d’aquest any. La que va ser líder del partit polític Black Panthers, presentarà la seva autobiografia Un tast de poder on exposa la seva relació amb el partit controlat, fins aleshores per homes.

Actualment, Brown treballa amb un nou projecte anomenat Surbival Pending Revolution, una organització que prova de construir negocis a gent sortida de la presó, on als Estats Units tenen poca reincorporació al món laboral. Per desenvolupar el projecte ha adquirit una propietat a Oakland, Califòrnia, dins del que podria ser considerat un ghetto negre, on estan creant un hort urbà on els ex convictes es podran establir en forma de cooperativa. Hi construiran també un bloc de pisos per a gent necessitada on a la planta baixa s'establiran els negocis com un restaurant, una tenda de queviures, un gimnàs i diferents espais que concebem a la ciutat i els seus entorns. La idea final és construir un model amb comunitats rebutjades per la societat. El que s'enllaça amb la seva experiència als Black Panther on havia de donar menjar i assistència mèdica a les persones negres necessitades perquè poguessin sobreviure. Tot i això exposa que aquesta mena de projectes no són una solució, sinó una oportunitat per crear condicions dignes per a poder seguir la lluita política.

Fira Literal-Elaine Brown

Elaine Brown, presentació Fira Literal / Carlos Gil-Vernet

En demanar-li per la situació política actual als Estats Units, Brown diu no trobar cap diferència entre Trump, Thomas Jefferson, Clinton o qualsevol altre president dels EUA. Al cap i a la fi, la situació actual no representa res extraordinari per a la gent negre. Recordem que Bill Clinton va ser el liberal i neoliberal que va explicar als membres negres electes de la cambra que els seus problemes no eren fruit del racisme sinó del seu comportament. Així legislà la llei dels "3 strikes" l'any 1994. 10 anys després de l'aprovació de la llei, la població de les presons s'havia duplicat, sent el país amb més persones empresonades del món. El que demostra que fou un moviment polític intencionat i dirigit directament a la població negre. El 30% de la població als Estats Units és afroamericana, i el 50% dels presos al país són negres.

Segons Brown, el president dels EUA té un rol definit del qual no pot sortir. Evidentment calen reformes dins dels organismes estatals com la CIA, que ara per ara semblen lluny de la realitat. Aleshores, com podem parlar de revolució sota aquestes circumstàncies? L'activista assegura que s'ha de seguir lluitant amb estratègies per desenvolupar i organitzar a la gent de la qual depèn la revolució. Cal tornar a formular una nova estratègia política als Estats Units sense abandonar la lluita per una societat igualitària.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat