El director cambodjà Rithy Pahn obrirà el 22è Festival de Cinema Jueu de Barcelona amb una presentació online i amb la projecció del seu darrer film Irradiés a la Filmoteca de Catalunya. Amb el lema Supervivències, el programa d’enguany defensa la cultura com a signe d’identitat i els fets verídics com a antídot contra la manipulació de la història. En aquesta 22a edició, el Festival de Cinema Jueu proposa pensar en imatges les supervivències, les del cinema, les de les llengües i les dels records. El certamen se celebrarà del 10 al 30 de setembre a la Filmoteca.

Irradiés, del director cambodjà Rithy Pahn, és una reflexió sobre el mal i la destrucció durant el segle XX. A més d'Irradiés, s'ha programat per aquesta edició el documental Yiddish, de Nurith Aviv, ret homenatge a l'avantguarda poètica d’entreguerres escrita en ídix, quan encara era una llengua viva a Alemanya, tot incidint en la seva vigència actual.

In Search of Ladino, de David Perlov, tracta sobre el declivi i posterior recuperació del ladino després de l’expulsió dels jueus d’Espanya, amb una pel·lícula que retorna a la vida la riquesa i la diversitat de la cultura ladina. Bukra Fil Mish Mish, de Tal Michael, mostra com, després d’haver creat el primer dibuix animat del món àrab a l’Egipte dels anys 30, els germans Frenkel i la seva obra van ser esborrats de la memòria del país per l’animadversió contra els jueus que va suscitar la instauració de l’estat d’Israel.

Retrats

Quatre retrats de personatges singulars i diversos completen la secció documental. Sigmund Freud, un juif sans Dieu, del francès David Teboul, és una aproximació intimista a un gran intel·lectual preocupat per l’ascens del feixisme, a través de la seva correspondència.

Gràcies a la invitació de Choreoscope, el Festival de Cinema Jueu participa en l’estrena de The Euphoria of Being, de Réka Szabó, que enlluerna pel vitalisme d’Éva Fahidi, supervivent d’Auschwitz Birkenau, que amb 90 anys s’anima a participar en una coreografia amb la ballarina hongaresa Emese Cuhorka. A Les set caixes, de Carles Canet, David Fontseca i Valentí Roda, la catalana Dory Sontheimer descobreix les seves arrels jueves als seixanta anys, després de la mort dels seus pares. Barak Heymann recull a Comrade Dov la trajectòria de Dov Khenin, diputat a la Knésset del partit jueu-àrab Hadash, i examina les ferides obertes de la societat israeliana contemporània.

També s'ha programat en aquesta edició, Minyan, del nord-americà Eric Steel, que viatja a la Nova York dels anys 80, l’aparició del VIH en la comunitat homosexual i l’emigració russa d’origen jueu instal·lada a la ciutat dels gratacels. Akik Maradtak (Els qui van quedar), de l’hongarès Barnabás Tóth, exposa amb un lirisme colpidor l’esperança d’una adolescent de retrobar la família perduda durant la Xoà. I À coeur battant, de Keren Ben Rafael, posa a prova la resistència de l’amor d’un jove matrimoni que, a cavall entre París i Tel Aviv, es veu obligat a compartir la rutina quotidiana, nadó inclòs, mitjançant videotrucades.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat