Edicions Del Periscopi acaba de publicar L'acusació, un recull de set relats del nord-coreà Bandi (un pseudònim que vol dir, literalment, "lluerna"). L'autor, nascut a Corea del Nord el 1950, és el primer autor dissident que en els seixanta-vuit anys de règim dictatorial gosa explicar des de l'interior del país les seves experiències.

Cap al 1994, any en què va morir Kim Il-sung, Bandi va perdre gent molt propera per la fam i les represàlies. Arran d'això va poder agafar distància amb el sistema i va decidir a explicar al món el funcionament d'aquest règim totalitari. Els relats, que van ser traslladats clandestinament a Corea del Sud a través de la Xina i entre llibres hagiogràfics del dictador, es publiquen en català per primer cop en traducció d'Hèctor Bofill i Hye Young Yu.

Segons escriu a la Dedicatòria Do Hui-yun, President de l'ONG Solidaritat i Drets de l'Home per als Refugiats de Corea del Nord, que hauria ajudat Bandi a treure els relats del país, "l'autor pretén erigir-se en el portaveu dels ciutadans de Corea del Nord que pateixen les conseqüències del model econòmic comunista bastat en un sistema de castes i de retribució col·lectiva en un dels règims més cruels que han existit en tota la història de la humanitat". 

El periodista sud-coreà Kim Song-dong considera que "el fet que aquesta obra estigui escrita per un autor encara resident a la societat nord-coreana i que hagi viatjat fins al món lliure constitueix per si mateix un fet excepcional. Alhora que la muralla hereditària mostra encara en el present una solidesa impressionant, també sembla que es copsin signes de fissura".

Per paral·lelismes autobiogràfics, es relaciona l'obra de Bandi amb la d'Aleksandr Soljenitsin, el premi Nobel de Literatura de l'any 1970. Prohibit al seu país, la Unió Soviètica, Soljenitsin va haver de publicar a Occident Un dia a la vida d'Ivan Denísovitx Un pavelló de cancerosos o Arxipèlag Gulagcrítiques amb el règim comunista. 

 

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat