El Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas arriba a la 56a edició augmentant la participació i sumant 529 cantants lírics de 61 països. Entre els països d'origen dels participants destaquen Corea del Sud, amb 166 cantants, Estats Units, amb 43, Xina, també amb 43, i Rússia, amb 37 artistes. L'estat espanyol és el cinquè país i aporta un total de 33 cantants, dels quals 6 són catalans. Els premis que s'atorgaran també s'han incrementat en 7.000 euros i ascendeixen a 115.000 euros repartits en les diferents categories de premis, nou guardons en forma de contracte i 15 borses d'estudis. El Liceu, que organitza el certamen, acollirà la prova final, aquest divendres 25 de gener, i el Concert Final dels guanyadors del concurs, que actuaran acompanyats per l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu el diumenge 27.

Una de les novetats d'aquesta edició és que el passat 2018 el concurs va adquirir una nova dimensió amb la inclusió del Liceu dins la Fundació Privada Francesc Viñas, juntament amb la Fundació Puig i diversos benefactors particulars, amb l'objectiu d'impulsar els joves talents i futures generacions de l'òpera. "Això demostra que és un compromís a llarg termini", ha dit la presidenta del jurat del concurs i directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann.

Scheppelmann considera que el nivell d'aquesta edició és superior a la del 2018 i que tenen "més cantants bons", mostra d'això és que 49 artistes han passat a la semifinal "sense dificultat". "El Concurs Tenor Viñas és un dels més grans del món i de moment hem escoltat veus molt belles", ha dit la mezzosoprano i jurat del Concurs, Viorica Cortez. Tot i això, Cortez també opina que amb la veu "no és suficient", sinó "s'ha de ser un artista i tenir personalitat".

Els més de 500 participants abans d'arribar a Barcelona han hagut de passar per proves eliminatòries a grans teatres de Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Beijing, San Francisco i Madrid. Els principals teatres d'òpera del món també estan representats en el jurat del concurs, juntament amb dues mezzosopranos de reconegut prestigi i carrera. En aquesta ocasió les dues artistes convidades, que aporten una visió diferent dins del jurat, són Viorica Cortez, d'origen romanès, i l'estatunidenca Dolora Zajick.

Segons la mezzosoprano i jurat concurs, Dolora Zajick, el jurat busca un balanç entre el potencial i el talent. Una combinació que assegura que no apareix cada dia, ni a qualsevol lloc. "Hi ha la concepció errònia que hi ha un milió de cantants fantàstics que estan competint per només uns pocs llocs, però la realitat és que no hi ha tants cantants amb aquest talent especial i extraordinari", ha opinat Zajick.

 

 

 

"Un artista ha de tenir un gran ego, no en el sentit de ser el centre de l'univers, sinó en el sentit de no tenir por de mostrar al públic allò que té a dins", ha opinat Dolora, que creu que "aquells que es tanquen no connecten amb l'audiència". Per la mezzosoprano americana, un cantant té personalitat si "mostra al públic la seva pròpia interpretació, musicalitat, veu i sensibilitat".

Scheppelmann ha explicat que des del concurs cerquen "qualitat i el producte acabat", és a dir, cantants "preparats per començar la carrera". La directora artística del Liceu considera que aquells que tinguin talent, per molt que no guanyin el concurs, acabaran trobant el seu lloc.

Tot i això, segons Cortez la situació actual és "extremadament difícil" per al jovent. "La gent de la meva generació hem tingut totes les possibilitats per fer art, però ara els cantants joves han de lluitar més per arribar i tenen molts menys mitjans per cantar a un gran teatre", ha remarcat la mezzosoprano romanesa.

Des de l'any 1963, en què el Dr. Jacint Vilardell va fundar el Concurs en memòria del cèlebre tenor català, el certamen ha assolit un gran prestigi internacional amb el suport dels teatres d'òpera més importants del món. Més de 12.000 cantants s'han inscrit durant aquests 55 anys, provinents d'un total de més de 110 països.

El concurs s'ha situat com un dels més rellevants a escala internacional i ha donat a conèixer grans veus de l'òpera com Vicente Sardinero, Elena Obraztsova, Anna Riera, Helga Müller, Alicia Nafé, Dalmau González, Natalia Troitskaya, Marina Bolgan, Enedina Lloris, Sumi Jo, Aquiles Machado, Lado Ataneli, Mariola Cantarero, Elena de la Merced, Antonio Gandía, Kurt Rydl, Olga Borodinao Lado Ataneli, entre molts d'altres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat