El Liceu acull del 19 al 24 de gener la 57a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas, que aquest any augmenta la participació fins a 546 cantants de 53 països. El 94% dels artistes són internacionals, 32 espanyols i d'aquests, vuit són catalans. Els artistes han passat per proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Pequín, San Francisco, Moscou i Madrid, i se citaran del 19 al 23 de gener per a les proves preliminars al Conservatori del Liceu. La prova final serà el 24 de gener i el concert final amb els guanyadors el dia 26. L'actor i director Josep Maria Pou farà el pregó el dissabte 18 de gener al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest any la dotació dels premis és de 121.000 euros, 6.000 més que l'any passat, i es reforcen les borses d'estudis.

Josep Maria Pou ACN

L'actor Josep Maria Pou/ACN

Dels 546 cantants, 224 són sopranos, 115 tenors, 61 mezzosopranos, 82 barítons, 29 baixos, 26 baix-barítons i 9 contratenors. Dels 53 països que participen en destaquen Corea del Sud (202 cantants), Rússia (40), Estats Units (32) i la Xina (23). Espanya és el cinquè país amb un total de 32 artistes, dels quals vuit són catalans.

Víctor García de Gomar, director artístic del Liceu, dirigirà per primera vegada el jurat internacional. "El concurs és un espai que genera un mercat d'oportunitats pels talents que venen d'arreu. El nas fidel del jurat procura observar quins són els nous talents del futur", ha dit García de Gomar en la presentació del concurs aquest dijous.

El director considera que no hi ha més presència catalana per la "idea del fracàs", per la por de ser eliminat massa d'hora i el perill que la notícia corri pel sector operístic barceloní. Tot i així, l'organització busca que cada any el concurs sigui més internacional, amb un creixement important de la presència coreana i el potencial encara ocult de la Xina.

Victor García de Gomar ACN

Victor García de Gomar/ACN

Aquest any la dotació dels premis augmenta en 6.000 euros, amb un total de 121.000 euros, repartits en premis oficials, especials i extraordinaris. A més, s'atorgaran quinze borses d'estudis. "Ens hem dedicat més al tema de l'ensenyament. A part de buscar talents, que puguin immediatament debutar, hi ha molta gent que és massa jove i no estan prou formats. Hem de potenciar aquest tema", ha assegurat el president de la Fundació Privada Francesc Viñas, Miquel Lerín. Lerín considera que actualment hi ha la mateixa qualitat de veus que en el passat però que falta nivell tècnic.

Pou i l'òpera

L'actor Josep Maria Pou dirà unes paraules "breus i simbòliques" de benvinguda a la ciutat, i abordarà els punts en comú entre el cant, l'òpera i el teatre. "Tinc els lògics nervis i la por de no poder estar a l'alçada, de quan no estàs al terreny propi", ha confessat Pou, aficionat de l'òpera, especialment de Verdi i Puccini.

"La veu cantada és molt superior al que es pot fer amb la paraula, és una avantatge del món de la lírica que no tenim els actors", ha dit Pou. El pregó, en català, anirà acompanyat del recital de la soprano Angela Meade amb Véronique Werklé al piano.

Aida Gran Teatre del Liceu ©Antoni Bofill
Gran Teatre del Liceu

Una muntanya russa anomenada Aida

Gerard Guerra Ribó