Si les dones parem, es para el món, és el lema de la vaga general general feminista convocada pel 8 de març, Dia internacional de la dona treballadora. Un pas més en la lluita pels drets de les dones que clamarà amb força per la igualtat social davant els homes, per una justa participació en l'àmbit laboral i per exigir l'equivalència salarial, per posar el focus sobre la feminització de la pobresa, la precarietat en el treball femení i la doble jornada laboral -la de la feina i la de casa- que es troben la majoria de dones. Enguany, a més, el 8-M arriba en plena campanya de denúncia dels abusos i violències sexuals, iniciada amb el ja famós #Metoo. Aprofitant aquest dia, a La Llança presentem cinc lectures feministes:

1. 'Vincles ferotges' de Vivian Gornick

Vincles ferotges (L'Altra editorial), escrit per la nord-americana Vivian Gornick, és un dels testimonis més inspiradors sobre els lligams familiars, construït a partir de converses, records i discussions entre Gornick i la seva mare mentre passegen per Nova York.

'Vincles ferotges'

Un llibre que manté notables referències a l'espai: el que es té, el que es conquereix i el que envaeixen els altres. Podeu llegir l'article d'Irene Pujadas aquí: 'La conquesta de l'espai'.

2.'Feminisme de butxaca' de Bel Olid

A Feminisme de butxaca (Angle Editorial), l'escriptora, traductora i professora de llengua Bel Olid s'enfronta a la discriminació cap a les dones exposant els conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel·ligent, radical i sorprenent.

'Feminisme de butxaca' de Bel Olid

També, podeu llegir el primer capítol del llibre aquí: 'Feminisme de butxaca: Kit de supervivència' i l'article d'Adrià Pujol'El sentit comú es diu feminisme'.

3.'La veu i el poder de les dones' de Mary Beard

A l’Odissea, Telèmac censura la seva mare Penèlope i deixa clar que mythos  (referint-se al fet de parlar en públic i amb autoritat) és cosa d’homes. La catedràtica de lletres clàssiques Mary Beard parteix d'aquesta escena per analitzar l’exclusió de les dones de l’esfera pública en les societats occidentals, a l’antiguitat grega i romana i als nostres dies a les dues conferències que aplega 'La veu i el poder de les dones', editat per Arcàdia.

images

Podeu llegir 'L'incontestable carisma de Mary Beard' d'Anna Punsoda.

4.'M'estimes i em times' de Júlia Bertran

La periodista cultural Júlia Bertran és l'autora de M'estimes i em times, un llibre on intenta desmuntar l'amor romàntic a traves de les seves il·lustracions i entrevistes a diferents experts i testimonis com Brigitte Vasallo, María Riot o Teo Pardo,.

'M'estimes i em times' de Júlia Bertran

"Tinc cony i sóc una dona. O això m'han dit des que vaig néixer. Blanca i europea. M'agraden els homes i visc en parella: una relació heterosexual i monògama. Vaja... que sóc molt mainstream.", així és com es presenta el llibre. Per conèixer-la una mica més podeu llegir l'entrevista de Joan Safont amb l'autora: Júlia Bertran: "L'amor és la millor campanya publicitària de la història".

5.'Teoria King Kong' de Virginie Despentes

Teoria King Kong (L'Altra editorial) és un dels grans referents del feminisme i de la teoria de gènere, un incisiu assaig en el qual Virginie Despentes comparteix la seva pròpia experiència per parlar-nos sobre la prostitució, la violació, la maternitat i la pornografia, i per contribuir a l'enfonsament dels fonaments patriarcals de la nostra societat.

Teoria King Kong

Aquí podeu llegir l'article de la Dàlia R. Bonet, 'Feminisme i el despertar de King Kong'.

Isabel Sucunza
De la llibreria estant

"Com si fos una gata/no sabia bordar"

Isabel Sucunza