1. Les possessions. Llucia Ramis. Anagrama 

Llucia Ramis va ser la guanyadora de la III edició del Premi Llibres Anagrama amb Les possessions, una novel·la de fantasmes amb una protagonista que retorna a Mallorca per mirar d'aturar la deriva paranoica d'un pare que lluita contra la corrupció del seu entorn en uns dies de retrobavament familiar que reobren velles ferides familiars, personals i sentimentals. 

Podeu llegir l'entrevista de Joan Safont a Llucia Ramis: "La meva és la generació de les pèrdues"

Les possessions. Llucia Ramis. Anagrama

2. Diaris. Katherine Mansfield. L’Avenç

Els Diaris de Katherine Mansfield són molt més que el registre intermitent de la vida íntima d'una escriptora, ens revelen una personalitat aguda, observadora, autocrítica i, quan cal, també càustica. En aquestes notes personals que van ser compilades i publicades pòstumament, s'hi llegeix la passió per viure i per escriure, malgrat la malaltia que l'anava minant. El diari, que abraça essencialment el període 1914-1922, recull anotacions, escrits fragmentaris i algunes cartes.

També podeu llegir l'article de Marina Porras 'La vida de la vida'

cobertaMansfield Lec 657x1024

3. 'Els dics'. Irene Solà. L'Altra Editorial

Els dics, una obra experimental que Irene Solà defineix com un "artefacte literari" que tot just acaba d'arribar a les llibreries. L'autora explica de manera fragmentada la història de tres generacions, amb textos, en forma de conte breu, intercalats al llarg de la trama inventats i escrits per la protagonista, l'Ada, una noia de 20 i pocs anys que torna al seu poble després de viure tres anys a Londres durant un estiu. 

Els dics-Irene Solà 

Per saber més sobre el llibre d'Irene Solà podeu llegir l'article de Joan Safont: "Irene Solà juga i experimenta amb 'Els dics', premi Documenta 2017"

4. Amor i amistat. Jane Austen. Angle Editorial

Amor i amistat és una obra que mostra la Jane Austen adolescent, més alternativa i subversiva, juntament amb la seva altra obra escrita en l'adolescència, Les tres germanes. Amb una capacitat creadora, plena d'ironia i enginy, l'autora narra les peripècies d'unes joves de família burgesa benestant, que rebutgen una proposta de matrimoni. Les joves es revolten contra les expectatives familiars i les convencions socials de l'Anglaterra del segle XIX. És per aquest motiu que la vida d'aquestes heroïnes girarà entorn del flirteig, els gelos, el desencís, la petició de mà, etc. 

Amor i amistat. Jane Austen.

Podeu llegir l'article 'L'artilleria d'Austen' de Marina Porras.

5. El que pensen els altres. Clara Queraltó. Editorial Proa

La debutant Clara Queraltó ens passeja amb El que pensen els altres per escenaris quotidians amb uns personatges que semblen els altres, els secundaris, uns magnífics perdedors que es troben amb una vida que els ve gran però que se submergeixen en situacions i emocions íntimes lligades a sentiments universals. La por, la decepció, el dubte, la solitud o la culpa assolen uns personatges que tot i marginals d’entrada, reflecteixen espais en què qualsevol, de manera íntima, es pot veure reflectit. 

Les possessions. Anagrama

Podeu llegir l'article de Pep Antoni Roig, 'Paisatge de les lluites interiors'

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat