El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i l'Institut Valencià de Cultura (IVC) van encarregar fa un temps un text al dramaturg de Port de Sagunt Paco Zarzoso. El resultat ha estat La casa de les aranyes, una obra dirigida per ell mateix i Lurdes Barba, que arriba aquest dimecres a la sala Petita del TNC i hi farà estada fins al 9 de febrer, quan marxarà cap al Teatre Principal de València del 14 al 23 de febrer. Verónica Andrés, Francesc Garrido, Àgueda Llorca, Rosa Renom, Pep Ricart i Santi Ricart donen via a uns personatges aïllats amb vides distanciades de la societat per un passat misteriós: la construcció d'un pantà.

'La casa de les aranyes' May Zircus/ TNC

L'embassament va submergir en l'oblit un poble i va fer canviar el clima de la zona. A costat de la presa hidroelèctrica, un edifici mig abandonat i ple d'aranyes sobresurt en el paisatge i els pocs habitants se senten amenaçats per caçadors furtius.

L'autor de l'obra, Paco Zarzoso, ha explicat que La casa de les aranyes va néixer de la necessitat d'abordar dos drames socials. En primer lloc, el de la gent que va haver d'abandonar les seves cases per la construcció d'un pantà i, d'altra banda, el drama de les víctimes de l'última gran crisi econòmica. Concretament el d'una família de fotògrafs que ho ha perdut tot i després que els bancs els expropiessin, decideixen llogar una casa en un lloc aïllat. "Dos drames molt semblants, ja que el desnonament estigmatitza tots els personatges generant frustració extrema així com la corrosió del caràcter i l'ànima", ha precisat Zarzoso.

La codirectora, Lurdes Barba, ha explicat que l'obra succeeix en dos espais temporals diferents ubicats a un entorn rural, on "hi ha simbiosi de paisatge i estats d'ànim personals". Una història transcorre en una època en què una família ha d'abandonar la seva casa per la construcció d'un pantà i l'altre succeeix set anys després, quan una família va a viure al lloc que havia estat inundat.

repartiment 'la casa de les aranyes' ACN

Pla general de l'equip de La casa de les aranyes/Inés Valverde

L'únic personatge que està als dos escenaris és el Francesc, que torna a l'antic poble i veu que a la casa de davant de la seva hi ha una nova família. Durant l'espectacle es creen interrelacions entre les dues famílies i apareixen conflictes per la complexitat de les relacions personals i , segons Barba, "les dificultats que tenen les persones que s'han quedat sense res per reconstruir les seves vides amb l'ànima trencada".

Pel productor Francesc Garrido, en l'escriptura de Paco Zarzoso res és "explícit". "Per sota d'un món aparent hi ha un món implícit, molt ric, molt contradictori". "Zarzoso és un mestre generant universos que parlen de la naturalesa humana i de la naturalesa contradictòria. Universos que generen més preguntes que evidències i a 'La casa de les aranyes' podem veure tot això", ha conclòs Garrido.