Carme Portaceli confessa que l'espectacle que ha sorgit per al Festival Grec és "apocalíptic", d'acord amb la situació de pandèmia viscuda, però promet que a la vegada és "alegre i ple de vida". Una premonitòria frase de Samuel Beckett serveix de títol al muntatge No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet, no es gens habitual que algú ens necessiti), que la directora ha creat expressament després d'anular l'estrena de La casa de los espíritus d'Isabel Allende, que s'integrarà al programa De Grec a Grec i es presentarà durant el festival del 2021. Amb escenografia de Paco Azorín, 18 intèrprets entre actors, músics i ballarins conviuran a l'escenari amb mascareta per llegir textos d'autors escrits en moments de pandèmia.

El 4 i 5 de juliol el Teatre Grec acollirà un espectacle que té com a fil conductor el confinament. L'espectacle està conformat per textos escrits en diferents moments de la història de la humanitat durant els quals aquesta s'ha vist afectada per una pandèmia.

Shakespeare, Daniel Defoe, Ibsen, Camus, Oscar Wilde o Charlotte Brontë, però també Caryl Churchill, Roland Schimmelpfennig, Magda Fertacz o Isabel Allende són alguns dels autors que se sentiran al muntatge ideat per Portaceli per reivindicar la importància de la cultura enmig d'una pandèmia.

"Parlem del que parla el teatre, que no és de zombis o virus, sinó de l'essència de l'ésser humà i dels nostres anhels i esperances", ha dit aquest dilluns Carme Portaceli en la presentació de l'espectacle.

Els intèrprets que llegeixen textos són Carme Conesa, Carlota Olcina, Inma Cuevas, Gabriela Flores, Pilar Matas, Rosa Renom, Carlota Ferrer, Jordi Collet, Ferran Carvajal, Nao Albet, Borja Luna, David Fernández "Fabu", Mohamed el Bouhali i Eduard Farelo. The Sey Sisters posen la música en directe i Sol Picó la dansa, amb direcció coreogràfica de Ferran Carvajal.

Amb dramatúrgia d'Albert Boronat, Judith Pujol i la mateixa Portaceli, asseguren haver "jugat" amb les distàncies tan necessàries en l'anomenada nova normalitat, i utilitzen mascaretes per conformar un muntatge que "ha sortit apocalíptic". "Apocalíptic per tot el que s'està vivint", però alhora és un "esclat d'expressivitat i de joia", com a metàfora dels mesos d'aturada als teatres i les ganes dels actors i creadors de sortir als escenaris.

"Treballar amb la mascareta és una pallissa", confessa Portacelli, però "els ha generat una sèrie de jocs" amb els quals conformen l'espectacle.

L'escenografia, que firma Paco Azorín, és un "laberint", "que és el que estem vivint ara", i suggereix la possibilitat de sortir-se'n o no. L'audiovisual també prendrà importància a l'escenari.

Amb aquesta producció, el festival Grec vol establir un primer territori de reflexió sobre la importància de la cultura i com aquesta és necessària en situacions tan crítiques com les provocades per la covid.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat