El Premi de Novel·la Curta Just M. Casero té un nou guanyador. En la 39a edició del guardó, el jurat ha escollit Els cossos elèctrics, una "història vivencial" de l'escriptor Carles Torres (Eivissa, 1974). L'obra narra la història d'un home que ha d'anar a una reunió familiar complicada i es troba amb un amic amb el qual inicia una "baixada als inferns" on es creuen amb uns estranys personatges que els aboquen a un final dramàtic. El jurat ha destacat la qualitat de la majoria dels 43 manuscrits presentats en aquest edició. Assum Guardiola (Mata, 1973) ha quedat finalista amb 'Blau'. La cerimònia s'ha celebrat aquest vespre a la Sala La Planeta de Girona. 

La novel·la 'Els cossos elèctrics', presentada amb una "llengua esplèndida" segons el jurat, narra la història d'un home que ha d'anar a una reunió familiar complicada per uns assumptes previs i es troba amb un amic, amb el qual inicia una "baixada als inferns" on es creuen amb uns estranys personatges que els aboquen a un final dramàtic. El jurat n'ha lloat "la presentació d'una llengua esplèndida" que "es manté amb contundència". "És un tríptic", asseguren els membres del jurat. 

Torres, que és llicenciat amb filologia romànica, es va presentar amb el pseudònim de 'Rita Moll' i s'ha imposat als 43 treballs que aspiraven al guardó per majoria simple del jurat. Ha guanyat diversos premis com el de relats curts Joan Castelló Guasch d'Eivissa els anys 2014 i 2015 o el premi de poesia Ciutat d'Eivissa l'any 2016. Coordinador,redactor i corrector del setmanari en català Mola, que va començar a editar Diario de Ibiza el març de 2002. Des del 2015, n'és redactor a Formentera, illa on resideix des de2010 per engegar el Servei d'Assessorament Lingüístic del Consell Insular de Formentera. 

'Blau' d'Assum Guardiola, obra finalista

Durant la cerimònia també s'ha anunciat que la novel·la curta 'Blau' d'Assum Guardiola ha quedat finalista. La peça narra una història de tres amigues, un de les quals ha mort i les altres dues es retroben, en parlen i la recorden. Segons el jurat, és una història "contemporània, fresca i molt emotiva". 

Guardiola, nascuda a Mata (Pla de l'Estany i actualment resident a Salt (Gironès), és llicenciada en filologia catalana. Sempre ha estat vinculada al món literari, com a llibretera durant molts anys i amb dos projectes propis: Factoria de Lletres, dedicat a les formacions en escriptura creativa i a la dinamització de clubs de lectura, i La Mecànica del Canvi, dedicat a les formacions en habilitats per a la vida i per a la gestió emocional. Blau és la seva primera novel·la.

El primer premi està dotat amb 2.200 euros, una escultura de Pierre d.la, i la publicació de l'obra a l'Editorial Empúries. El segon premi té una dotació de 600 € i la Llibreria 22 es reserva l'autorització i condicions per la publicació de l'obra durant un any.

El jurat d'enguany estava format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquezi Jordi Gispert. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat