L'Auditori de Barcelona ha presentat avui davant la premsa la temporada 2018-2019, en la que pretén continuar liderant l'escena musical catalana amb més de 500 concerts, una programació musical molt diversa, que encapçala la música clàssica, però que també inclou músiques modernes, com el jazz i dóna un important paper als nous creadors. La voluntat de L'Auditori és obrir-se a tota la ciutadania, amb artistes de primer nivell, amb estrenes mundials i amb una programació inclusiva, pensada per a la gent que té més dificultats per apropar-se a la cultura. El pintor Frederic Amat, inspirant-se amb els símbols de l'escriptura musical, ha creat una nova imatge corporativa per L'Auditori. La inauguració de la temporada anirà a càrrec de Jordi Savall, que oferirà tres concerts diferents durant la temporada. Robert Brufau, director de programació de l'Auditori, ha destacat d'aquesta edició la participació de grans artistes internacionals, però també l'estrena de propostes noves fetes per encàrrec. L'Auditori aposta per produir noves creacions musicals.

AccBizBio  1

Accademia Bizantina © Gianluca Liverani.

L'Antiga al capdavant

Tota la programació s'organitza en grans cicles, i un dels principals és el d'Antiga. Jordi Savall obrirà temporada amb la Capella Reial de Catalunya, amb L'original, un concert que inclourà obres de grans compositors com Vivaldi, Bach o Beethoven. La temporada de música Antiga inclourà també un festival, Llums d'Antiga, amb propostes musicals més minoritàries; no estarà tancat a L'Auditori, sinó que també se celebrarà a diversos temples de la cituat, com les esglésies del Pi o de Santa Anna (els llocs per als que va estar concebuda aquesta música); inclourà xerrades i converses, que s'alternaran amb els concerts (incloent-ne un dedicat a l'única compositora coneguda de l'època, Elisabeth Jacquet de la Guerre). Aquest festival tindrà com a eix central el 500 aniversari de la Reforma de Luter i la monarquia absoluta. La temporada d'Antiga inclourà l'italiana Accademia Bizantina, que presentarà el Marc'Antonio e Cleopatra de Johann Adolph Hasse, en una representació fidel a l'original. Entre els grans concerts també hi figurarà el dels britànics Arcangelo, el del francès Ensemble Pygmalion, i el de l'alemany RIAS Kammerchor, que estrenarà el Rèquiem de Bernat Vivancos. L'Auditori rebrà algunes de les principals orquestres internacionals, com l'Orquestra Simfònica de Radio Stuttgart, o la Mahler Chamber Orchestra, que enregistrarà  el amor brujo i El sombrero de tres picos de Manuel de Falla, en el centenari de la seva estrena.

quartet casals igor cat

Quartet Casals. Foto: igor.cat.

Cambra de luxe amb Txaikovski

La temporada de música de cambra s'obrirà i es tancarà amb Txaikovski, i en ell Josep Colom recuperarà la Música callada de Frederic Mompou. Comptarà amb solistes tan famosos com el flautista Emmanuel Pahud, els violinistes Janine Jansen i Chad Hoopes o el pianista Lars Vog. En aquest àmbit L'Auditori vol fer també una tasca de recuperació d'autors poc coneguts, com Robert Gerhard, amb l'edició de la partitura i la celebració d'un concert del Trio Pedrell, que serà alhora gravat. Durant la temporada 2018-2019, L'Auditori mantindrà la seva col·laboració amb el Quartet Casals, que tan bons resultats ha donat en els darrers anys, amb un concert de Brahms. Tota aquesta línia anirà acompanyada per un projecte educatiu, el concert Setze cordes protagonitzat pel Quartet Quixote.

jonc nadal 16 concert auditori

JONC. Foto cedida per l'Auditori.

La JONC protagonista entre els Emergents

Pel que fa a la línia de nous talents, l'Emergents, que inaugurarà la Jove Capella Reial de Catalunya. El 2018-2019, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) hi tindrà un paper més important que en edicions anteriors; destaca, entre les seves activitats, un concert de Fritz Hauser que no tindrà lloc a L'Auditori, sinó a la Fabra i Coats, perquè es preveu situar els músics entre el públic. Dues noies sortides de l'ESMUC, la violinista Maria Florea i la Sara Fernández debutaran com a solistes a l'Emergents.

Samplers: la nova creació

En la línia de nova creació, les Samplers Sèries continuaran col·laborant amb festivals com el Sónar o el Mixtur, i amb entitats com la Fundació Antoni Tàpies o la fàbrica de creació Fabra i Coats. Tornarà a Barcelona el Quartet Diotima, amb un programa dedicat al compositor alemany Helmut Lachenmann i al català Joan Magrané. I amb la col·laboració de l'UAB, s'ha preparat un programa pedagògic: El compositors entre a l'aula, en què s'introdueix als nens de les escoles en la creació musical, perquè ells mateixos preparin les seves pròpies peces.

Frederic Amat auditori

Frederic Amat. Foto cedida per L'Auditori.

Música i arts escèniques

L'Auditori presentarà un programa en què s'intenten combinar les arts escèniques i la música: Escenes. Seran 4 propostes musicals en què la música entrarà en relació directa amb el teatre, el circ i la dansa. I en l'espectacle inaugural d'aquest àmbit hi participarà Frederic Amat, acompanyat dels artistes sonors Cabosanroque. També hi haurà moltes propostes pedagògiques, pensades per a nens, com Banda ampla, un concert de la Banda Municipal de Barcelona. I s'ha potenciat la vessant familiar, amb col·laboracions amb els clubs de música organitzats per les Biblioteques de Barcelona

Brad Mehldau © Michael Wilson

Brad Mehldau © Michael Wilson.

Jazz de primer nivell

L'Auditori, per tercer any consecutiu, proposa una temporada de Jazz Sessions, amb grans estrelles del gènere. El pianista i compositor Brad Mehldau presentarà un concert per a piano que estrenarà l'OBC. El cicle també inclourà actuacions d'artistes com Omar Sosa, Ignasi Terraza o Mallu Magalhaes. També es celebraran concerts per revisitar, en clau de jazz, grans àlbums de la història del pop-rock, com The Dark Side of the Moon, de Pink Floyd. Finalment a l'apartat Sit Back es presentaran concerts de música de cantautor en un format de sala de concerts. Entre els convidats hi serà el nord-americà Damien Jurado, o el francès Chassol. L'Auditori ha anunciat també dues exposicions: una sobre Guinovart, un artista molt vinculat al món de la música, i una sobre les guitarres de Quico Pi de la Serra.

 

Foto de portada: Jordi Savall. Foto: David Iganaszweski.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat