Forensic Architecture és una agència de recerca transdisciplinar que utilitza l'arquitectura i la tecnologia per investigar les violacions dels drets humans comeses per estats i empreses (d’armament, de control migratori, etc). Enguany ha estat nominada al Premi Turner, el premi d’art més prestigiós del Regne Unit, i recentment també ha exposat al MACBA, a la Documenta de Kassel o a l'Institute of Contemporary Art de Londres.

Mai abans hi havia hagut tanta documentació sobre esdeveniments, tantes fonts d'evidències en forma de filtracions, documentació pública, filmació per satèl·lit, videovigilància, xarxes socials i imatges produïdes constantment per individus particulars. Els quinze acadèmics, arquitectes i advocades que conformen l'agència, s'apropien de la informació que hi ha inscrita i registrada en aquests materials, i l’utilitzen per desmuntar falses narratives d'estat i reconstruir-ne de paral·leles a les oficials. Formen part del món de l'art, però no es reivindiquen com a artistes. Utilitzen i es beneficien dels engranatges i llenguatge de l'art per despertar consciència crítica, i fan una producció tan política i social, que construeix lligams de solidaritat i eficàcia reals entre comunitats i activistes. I tot plegat, és tan intens, tan interessant, tan sacsejador, que s'ha d'explicar amb més detall. Alguns exemples:

6 d'abril de 2006. Halit Yozgat, un noi de vint-i-un anys, és assassinat al cibercafè que regenta la seva família a Kassel. Aquest és el novè de deu assassinats racistes comesos a Alemanya, entre el 2000 i el 2007, pel grup terrorista neo-nazi Nationalsozialistischer Untergrund. En el moment del crim, Andreas Temme, agent dels serveis d'intel·ligència alemanys, és dins del cafè, però Temme assegura que no va veure ni sentir res. Forensic Architecture reconstrueix a escala real el cibercafè, i, basant-se en les declaracions dels testimonis, estudia totes les possibilitats perceptives, visuals, olfactives, auditives i temporals, per demostrar que l’agent Temme, com a mínim, va cometre el crim perjuri i tergiversació. El judici per aquest cas, en el que es farà servir l'evidència proveïda per FA, es durà a terme aquest 2018.

Beitunia, poble palestí proper a Ramallah. 15 de maig de 2014. Dos adolescents, Nadeem Nawara i Mohammad Mahomoud, que caminen pacíficament i desarmats, moren abatuts a trets. Treballant amb l'ONG Defense for Children International, fent un exhaustiu estudi del so dels trets i sincronitzant les imatges d'una càmera de seguretat, amb les d'un grup de periodistes de la televisió palestina, i les de diversos fotògrafs, FA demostra que soldats israelians els van disparar amb bales reals fingint disparar goma. Gràcies a la seva aportació, el policia Ben Deri va ser arrestat i dut a judici el novembre del 2014.

Mar Mediterrani, cementiri Mediterrani. A través de testimonis, radars, imatges de satèl·lit, sistemes de geolocalització de vaixells, cartografia oceànica de corrents marins i informació governamental pública, FA investiga críticament la frontera marítima letal de la Unió Europea, per tal de localitzar incidents particulars dins de la cartografia legal del mar Mediterrani, i determinar els responsables de milers d’assassinats per negligència.

I podríem seguir. La llista de crims és llarga i descoratjadora. Palestina és una constant, Síria també, la desaparició dels 43 estudiants d’Ayotzinapa, Mèxic, la torre Grenfell de Londres... a l'era de la postveritat (la veritat manipulada a conveniència dels que dominen els medis i els recursos) els culpables s'amaguen i es protegeixen entre ells. Forensic Arquitecture treballa amb famílies i comunitats que s'han vist afectades per actes de violència política i social, amb ONGs, amb grups pels drets humans i activistes, per tal de proveir l’evidència decisiva en un gran nombre de casos legals. Detall a detall, batalla a batalla, prova a prova, fotograma a fotograma, desemmascara i assenyala els responsables. Surts de les seves exposicions amb el cor pesat com una pedra. Però una pedra foguera. Afilada de la certesa que si la fas picar amb altres pedres, faràs una guspira petita, si no com una esperança, potser com la possibilitat d’una lluita.

Forensic Arquitecture

Visita a una de les exposicions de Forensic Architecture a The Royal College of Art a Londres/Irene Solà

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Talk Trouble Performance claudiapages 8
Art contemporani

Ei, Clàudia

Irene Solà