La retirada de l'obra de Santiago Sierra sobre els presos polítics de la fira ARCOmadrid per "evitar polèmiques" ha encés les xarxes i ha generat vehements condemnes i algunes adhesions per part de polítics. Però el món de l'art, fins ara, s'ha mostrat tímid a l'hora de valorar els fets. La majoria de condemnes a la censura sorgeixen del món sobiranista i, en canvi, poca gent procedent de l'univers artístic ha condemnat els fets: en realitat, molts mitjans especialitzats en art s'han limitat a deixar constància de la notícia sense aportar cap valoració.

Merino i Colomer, contra l'IFEMA

L'artista Eugenio Merino, que va tenir un gran èxit a l'Arco de 2013 amb un Franco congelat a una nevera que també va despertar polèmica i el va portar als jutjats, ha volgut deixar clar que "A Arco, i a Espanya, hi ha censura. Si no n'hi hagués no haguessin retirat la peça. Què hi ha censura a Espanya és de calaix". Ha recordat que també es va voler retirar la seva obra sobre el dictador per pressions de la Fundació Francisco Franco. Jordi Colomer, l'artista que va representar l'Estat espanyol a la darrera Bienal de Venècia també ha denunciat la retirada i ha afirmat que es tracta "d'un precedent que no es pot tolerar". "No sóc independentista i no estic a favor del que s'està fent a Catalunya, però el que està passant és patètic", ha declarat Colomer.

El director de la fira, contra l'IFEMA

El director d'ARCOmadrid, Carlos Urroz, ha criticat obertament les pressions d'IFEMA en contra de Sierra. Ha apuntat que li sembla "una idea dolentíssima" retirar la peça i ha revelat que ell havia recomanat a la galerista que no retirés la peça i ha assegurat que la decisió de treure-la ha correspost a la galeria, que ha reaccionat així a les pressions de l'IFEMA. Segons Urroz Arco, com a tal, no hi ha participat en la decisió. També la galerista Juana de Aizpuru, una de les fundadores d'Arco, ha assegurat que ella no hagués pres la decisió de fer retirar la peça però que ningú no "s'ha equivocat". I ha puntualitzat que "el que diu la peça és mentida, odio que se'ls digui presos polítics".

Límits per a l'art, segons la baronessa

En canvi, Carmen Thyssen ha dit que l'obra li sembla "una mica de mal gust" però no s'ha volgut pronunciar sobre la seva retirada, encara que ha afirmat que "hi ha límits a l'art modern".