L'Aquitània Teatre de Barcelona estrenarà etapa amb un nou equip de programació al capdavant liderat per la cooperativa Barc, que integren Blanca de Carreras, Rubén García, Sem Pons i Andreu Rami. Segons han explicat, proposaran "èxits avalats", i posaran èmfasi en la creació catalana contemporània. Rami ha detallat: "Ens agrada imaginar-nos que el teatre és un espai poliamorós que necessita omplir-se d'aventures fugaces i estables", i com a programadors són "el Tinder" que connecta espai amb artistes, ha concretat. La temporada començarà el 16 d'octubre amb l'estrena absoluta del Guillem Clua, Smiley: després de l'amor, mentre que de desembre a gener proposarà la reposició de l'èxit Kràmpack, de Jordi Sànchez, amb els mateixos actors.

Sobre Smiley, Rami ha dit que els dona molta alegria començar amb aquesta comèdia romàntica homosexual, que s'havia d'estrenar al maig al Club Capitol, i que sorgeix a partir dels personatges de l'obra Smiley, estrenada fa 7 anys. Pel que fa a la recuperació de Kràmpack, tindrà lloc després d'aconseguir un 100% d'ocupació a l'Aquitània la temporada passada. "Ens fa molta il·lusió perquè sovint es recuperen espectacles de Shakespeare i Txèkhov però no tornen els èxits de la dramatúrgia catalana contemporània", ha destacat.

En conjunt, Rami ha destacat que per a la programació busquen "una línia molt avalada amb espectacles d'èxits i molt consolidats a la cartellera", que han triomfat en sales petites i ara fan un salt a un espai mitjà. Per als nous programadors, l'Aquitània "és un teatre que la ciutat necessita" i que tindrà com a missió "potenciar i accelerar els èxits que estaven triomfant en sales més petites".

Una punt mitjà

Sem Pons ha detallat que a l'oferta teatral barcelonina es troba a faltar el punt mitjà entre les sales petites, com el Maldà o la Sala Flyhard, i les més grans de Focus o Balañà, i davant d'això, una producció petita té dos camins: "O morir o intentar fer un salt enorme", cosa que comporta molt de risc. En aquest punt intermedi és on es vol situar la nova proposta.

Rami ha afegit que busquen una "gran qualitat artística sense renunciar a la comercialitat i l'entreteniment" i per això la proposta es basa en tres valors: donar un "pes immens" a la dramatúrgia catalana contemporània i impulsar la creació jove; seguir valors de responsabilitat social, i dinamitzar l'oferta teatral del barri.

Una programació d'humor i comèdia

El resultat és una programació en la qual es detecta la necessitat de tornar a riure, han explicat. De fet, han creat, sense pretendre-ho, una programació amb "molt d'humor i de comèdia, tot i que també acollirà una intensa programació escolar i familiar.

Així, a la programació estable, després de Kràmpack, del 20 de gener al 14 de febrer, es podrà veure La marató de Nova York, dirigida per Juan Carlos Martel i de Edoardo Erba; i després serà el torn d'Ovelles, de Yago Alsonso i Carmen Marfà. Més endavant es podrà Els dies mentits, de Marta Aran, que acaba d'aconseguir el premi Max a l'Autoria Revelació, i l'èxit de la passada temporada La Mascarada, de Els Pirates Teatre.

La programació d'humor començarà amb Impro Side Story, que ja ha passat per diversos teatres catalans i reuneix "el dream team" del teatre d'humor català. D'aquesta manera, cada divendres del 18 de setembre al 6 de novembre, crearan un espectacle d'humor amb les idees del públic.

Del 19 de setembre al 10 d'octubre hi haurà una hora d'acudits, amb 1001 gags, de Mónica Pérez i Jordi Ríos, mentre que també es podrà veure Autònomos. El musical, d'Àlex Martínez i Andreu Rami, en la cinquena temporada de l'espectacle.

Els caps de setmana durant tota la temporada està reservat per El Anticoach, de Tian Lara, en una "paròdia sobre els gurus emocionals" els dissabtes, i El peliculero de Víctor Parrado, els diumenges.

Els nous programadors han arribat a la sala a través de la comunicació. Segons ha detallat Rami, van desembarcar al teatre per portar-ne la premsa, i ha agregat: "En aquell moment es va produir un canvi en la gestió i ens van proposar al programació artística i poder connectar els agents del sector", fruit de la seva trajectòria que fa que coneguin molta gent, ha precisat. "Què havíem de dir?", ha afegit Carreras, que ha assenyalat que "evidentment el repte és titànic". Aquest repte coincidirà amb el 75è aniversari de la sala després d'obrir com a Cine Infanta, passar a ser el Cine Aquitània i després acollir la seu de la Filmoteca de Catalunya, fins a tornar a convertir-se en teatre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat