Hi ha pocs llibres per regalar a qui no llegeix mai dels mais que siguin decents. El desgel de Lize Spit, que acaba de publicar Amsterdam, és un d’ells. Només així s’explica el seu èxit: 170.000 exemplars venuts, traduccions arreu i una adaptació al cinema.

“Si no hagués tingut tan èxit probablement al poble no em parlarien”, explica l’autora belga en roda de premsa. I és que aquesta novel·la, de trama addictiva i ben escrita, copsa els amors i els odis que es coven en un poble miserable com el seu (on ara tothom es busca a les pàgines del llibre).

El desgel explica la història de tres nens que han de ser amics perquè en aquell poble de mala mort no hi ha ningú més amb qui fer-se. Es fan grans practicant crueltats fins que un dia, quan són adolescents, tensen la corda i la trenquen. La seva protagonista no ho pairia més i tornarà al poble anys més tard buscant venjança. Es tracta d’una bona idea ben explicada que fa salts en el temps, evocant escenes de cinema  —Spit és, de fet, guionista.

"Spit és una barreja d’Agota Kristof i Stephen King" —ve a dir-nos Miquel Adam, el seu editor. I ella, quan li pregunten quines influències ha rebut, diu que fa tres anys que no llegeix perquè quan escriu té por que les veus dels altres autors contaminin la seva. 

Spit va escriure El desgel en un any, el temps que l'avançament editorial li va permetre sobreviure. “Potser és més fàcil escriure quan ets pobre. Ara no sé si podré fer la propera novel·la amb la mateixa passió”, diu. I explica que quan va posar-s’hi va veure que no hi havia terme mig. O deia tot el que volia dir, i no el que hauria hagut de dir per protegir la seva família, o no calia que s’hi posés.

S'hi va posar, i en un mercat complicat —perquè Spit escriu en neerlandès, per això els francòfons de Bèlgica no n’han fet massa cas (i pels holandesos no deixa de ser una autora estrangera). Però aquell compromís va valdre la pena, perquè l’èxit d'aquesta flamenca ferrenya, i de la seva adolescència de sordidesa, tendresa i violència, ha estat internacional. 

Foto de portada: Lize Spit amb la seva intèrpret a la seu d'ARA llibres 

annaguitart
La Setmana Jordi Puntí sota control Marina Porras