Les últimes pel·lícules d'Abel Ferrara, Kevin Smith, Harmony Korine i Denis Côté encapçalen el cartell de l'Americana Film Fest, que torna a Barcelona del 3 al 8 de març en la setena edició del festival de cinema especialitzat en cinema independent nord-americà. La programació anunciada aquest dimecres se suma als noms ja sabuts del canadenc Xavier Dolan, amb Matthias & Maxime, una de les estrenes més esperades de la propera temporada. Aquest any el festival, "més social que mai", s'obre a les produccions de Mèxic i el Quebec. El cineasta Denis Côté és un dels convidats del certamen, juntament amb el documentalista Steve James, a qui la Filmoteca de Catalunya dedica una retrospectiva.

Els cinemes Girona i Zumzeig acolliran produccions "que trenquen fronteres" i procedents per primer cop de tot el territori nord-americà. Els mexicans Gael García Bernal, David Zonana i Luke Lorentzen presentaran els seus treballs, i també es podran veure produccions del Quebec de dos veterans de l'indie, Xavier Dolan i Denis Côté.

Côté presentarà l'estrena del film Ghost Town Anthology, en què Simon Dubé mor en un accident de cotxe en una petita localitat aïllada del Quebec. Entre el dol del poble, el pas del temps s'altera i apareixen persones desconegudes, fins al punt de teixir un conte de fantasmes que ha estat present a la Berlinale i al passat festival de San Sebastià.

L'Americana 2020 acollirà també la première catalana d'un altre cineasta del Quebec, Xavier Dolan (Yo maté a mi madre, Tom en la granja i Mommy). A Barcelona es presentarà la seva vuitena pel·lícula, Matthias & Maxime, estrenada al Festival de Cannes, la història de dos amics que es qüestionen la seva identitat sexual després de rodar un curt en el qual es fan un petó.També són veterans de l'indie Abel Ferrara, que presentarà el documental The Projectionist, Kevin Smith, amb Jay & Silent Bob Reboot, i l'última pel·lícula de Harmony Korine, The Beach Bum, una comèdia macarra protagonizada por Matthew McConaughey.

La nit inaugural el 3 de març serà per a una comèdia millennial, Saint Frances, debut d'Alex Thompson, reconegut amb el premi especial del jurat i del públic al festival d'Austin, SXSW.

El festival ofereix l'estrena a l'Estat de la primera ficció d'Alma Har'el, Honey Boy, un treball que es va endur el Premi Especial del Jurat del festival de Sundance i està nominada a quatre categories als Spirit Awards. La pel·lícula està escrita i interpretada per Shia LaBeauf i basada en la seva pròpia infància.
 

Un altre biopic és Seberg, en aquest cas d'una estrella rebel del cinema de Hollywood i activista, icona de la Nouvelle Vague francesa, protagonitzada per Kristen Stewart.
Steve James i Charles Burnett

A més de la retrospectiva que la Filmoteca dedica al documentalista Steve James, nominat a l’Oscar en dues ocasions, el festival estrenarà la sèrie documental de deu episodis America to me,una mirada a la desigualtat d'oportunitats que pateix la comunitat afroamericana fins i tot en una de les escoles públiques més progressistes i amb més diversitat de Chicago.

D'altra banda, la secció The Lost Sessions retrà homenatge a un cineasta de culte, Charles Burnett (Mississippi, 1944), un dels referents del cinema independent americà que va rebre l'Oscar honorífic el 2018. El festival programarà quatre títols que difícilment es poden veure en pantalla gran fora del festival, entre ells la seva òpera prima i títol més aclamat de la seva cinematografia, Killer of Sheep (1977).