El compositor Albert Guinovart ha presentat aquest dilluns el seu Rèquiem que s'estrenarà en una gira que s'iniciarà aquest dijous a Palma de Mallorca, continuarà dissabte a l'Auditori de Girona i acabarà diumenge al Palau de la Música Catalana. L'obra serà interpretada pel Cor Jove de l'Orfeó Català amb la direcció d'Esteve Nabona al costat de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears sota la batuta de Pablo Mielgo. És el tercer treball d'inspiració religiosa de Guinovart que en aquesta ocasió aborda la mort com a culminació de la vida. "No sóc una persona especialment religiosa però plantejo el Rèquiem com un cant a la vida", ha assegurat el pianista. El compositor convidat aquesta temporada del Palau també ha explicat que les seves composicions es podran escoltar en nou concerts més. En el marc del cicle Palau Piano, aquest dimecres Guinovart combinarà obra pròpia amb peces de Chopin, Rachmàniov i Poulenc

Guinovart s'ha mostrat "feliç", "content" i "nerviós" davant d'aquesta setmana en que coincideix el recital del cicle Palau Piano i l'estrena del Rèquiem. "Pel concert he fet l'antiprograma perquè combino autors de compositors que m'han inspirat al llarg dels anys amb obres meves recents. També estrenaré algunes peces", ha afirmat Guinovart. 

Pel que fa al Rèquiem ha celebrat que, aprofitant la seva residència al Palau, es pugui fer arribar l'obra, a més de Girona i Palma, a Barcelona. D'altra banda, Guinovart ha admès que pot sobtar que li hagin encarregat a ell un Rèquiem al no ser una persona públicament religiosa. En aquest sentit, ha dit que el seu treball serà una "litúrgia moderna" seguint el seu tarannà de "no estar trist". "Vaig pensar que era millor donar una visió personal i donar gràcies a la vida", ha subratllat. 

Guinovart ha dit que el text del Rèquiem és en llatí i que en el procés d'elaboració de l'obra ha viscut una etapa "experimental" en la que ha buscat no ser exageradament "transcendent". "He volgut anar més directe a l'essència", ha avançat el pianista.

El director del Cor Jove de l'Orfeó Català, Esteve Nabona, ha comentat que el Rèquiem és una obra "extensa" en que el cor és molt protagonista. "Es tracta d'un cor jove que assumeix el repte de col·laborar per primera vegada amb la simfònica de les Illes", ha expressat. El cor del Rèquiem està format per unes 60 veus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat