Agrupación Señor Serrano torna al Festival Grec amb un muntatge que difumina els límits de la veritat i la mentida, amb la seva característica combinació de llenguatges com vídeo en directe, teatre, maquetes i objectes. The mountain entrellaça tres fils argumentals: l'emissió de La guerra dels mons d'Orson Wells; l'ascens de George Mallory a l'Everest; i Putin, convertit en mestre de cerimònies. Amb moltes dificultats per assajar, segons ha dit Àlex Serrano en la presentació, presentaran el muntatge a Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure del 8 al 10 de juliol. També el Lliure acollirà Teatro Amazonas del 15 al 17 de juliol, una proposta d'Azkona & Toloza que clou la trilogia Pacífico i narra els últims segles de l'Amazones.

Com es construeix la veritat, i si aquesta existeix, és el punt de partida del nou espectacle d'Agrupación Señor Serrano. Els diferents fils argumentals se situen en un escenari semblant a un plató de televisió, una botiga de material d'escalada o una exposició de miniatures. "Un espai a on els manipuladors evolucionen", defineixen.

Com a "conillets d'índies" del Teatre Lliure, pel fet d'haver estat els primers d'estrenar els protocols per a les sales d'assaig, Àlex Serrano, un dels integrants juntament amb Pau Palacios i Barbara Bloin, destaca l'esforç de les companyies per adaptar-se a les noves i "difícils" circumstàncies. Malgrat tot, és molt "satisfactori" poder tornar als escenaris, assegura, tot i que presentant un treball que està en procés, ja que els ha faltat una de les residències previstes per al muntatge.

L'espectacle complet el presentaran al De Grec a Grec, al març del 2021. The Mountain s'ha construït durant un workshop a Beirut el juliol 2019, i quatre residències de creació a Amberes, Groningen (Països Baixos) i El Graner (Barcelona). La companyia ha estrenat al Grec quatre dels seus espectacles: BBBB Brickman Brando Bubble Boom (2013), A House in Asia (2014), Birdie (2016) i Kingdom (2018).

Àlex Serrano, d'Agrupación Señor Serrano, autors de l'espectacle 'The Mountain'/ACN

Àlex Serrano, d'Agrupación Señor Serrano, autors de l'espectacle The Mountain/ACN

Dos anys després, torna amb The Mountain, on utilitzen la imatge d'una muntanya per parlar de la veritat, de la seva complexitat i dels seus límits. Ho fan a través de tres fils. El primer, la missió de La guerra dels mons d'Orson Wells. El segon, l'ascens de George Mallory a l'Everest el 1924 per aconseguir veure la realitat des d'un lloc nou, com a primera expedició per fer el cim. I el tercer, Vladimir Putin, qui encarnat en l'actriu Anna Pérez Moya "condueix per una petita lliçó plena d'anècdotes pròpies sobre el fet de la confiança", ha definit Serrano.

"Tot això no sabreu si va existir. En què es basa la confiança? Per què confiem i per què deixem de confiar?", es pregunta Àlex Serrano. L'espectacle compta amb la creació d'Àlex Serrano, Pau Palacios i Ferran Dordal, la performance d'Anna Pérez Moya, Àlex Serrano, Pau Palacios i David Muñiz i la música de Nico Roig.

Teatro Amazonas

La Sala Fabià Puigserver acollirà del 15 al 17 de juliol la proposta de Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, que alhora en són els intèrprets. Es tracta d'un nou projecte de la sèrie de teatre documental Pacífico, que analitza les noves formes del colonialisme actual, aquest cop a partir de dues gegantines instal·lacions culturals i esportives de l'Amazònia. Són el Teatro Amazonas i l'Arena da Amazônia, però no per convertir-les en protagonistes, sinó per il·lustrar la fam de riquesa de la burgesia local o els interessos econòmics que propicien la devastació d'una de les principals selves tropicals del planeta.

Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, d'Azkona & Toloza/ACN

Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, d'Azkona & Toloza/ACN

La parella de creadors assegura que és "el més viu que faran en molt de temps", ja que estan construint la peça, que en un inici enfocaven cap a la devastació dels incendis i la pandèmia ha modificat cap a altres problemàtiques evidents els últims segles. "És un procés obert perquè la història segueix oberta fins al dia que estrenem", ha assegurat Toloza-Fernández.

És una coproducció del Grec 2020, Azkona&Toloza, Théâtre de la Ville – Paris, Festival d'Automne à Paris, Théâtre Garonne - Scène Européenne, Marche Teatro, Inteatro Festival, i Antic Teatre de Barcelona.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat