El poeta polonès Adam Zagajewski ha obtingut avui a Oviedo el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2017 al qual optaven 38 candidatures de 23 països, entre les quals figuraven les de l'espanyol Javier Marías i el francès Michel Houellebecq.

Zagajewski (Lwów, 1945), dissident del règim comunista, que va prohibir la seva obra a Polònia, es va exiliar el 1982 durant dues dècades a Alemanya, França i els Estats Units i és autor de poemaris com Anar a Lviv (1985), Terra del foc (1994) i Tornada (2003) i d'assajos com Solidaritat i solitud (1968) i En defensa del fervor (2002). Candidat al Nobel des del 2007, el poeta guardonat, que es confessa admirador de l'obra d'Antonio Machado, es converteix així en el primer autor en llengua polonesa que obté el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres en les seves 37 edicions.

La seva candidatura va ser proposada pels escriptors John Banville i Richard Ford, guardonats el 2014 i 2016, i pel Premi Príncep d'Astúries de les Arts 2001, Krzysztof Penderecki, i va tenir el suport dels investigadors Juan Ignacio Cirac i Roy Glauber (Nobel de Física 2005) així com per Adam Michnik, redactor cap de Gaseta Wyborcza, i per l'Institut Polonès de Cultura de Madrid.

 

terradelfoc

Graduat en Filosofia i Psicologia per la Universitat Jagiellonica, en Cracòvia, l'autor guardonat està adscrit a l'anomenada Generació del 68 o de la Nova Onada, formada per autors decidits a comprometre's políticament en les obres, com Kornhauser, Kipska, Krynicki o Baranczak. Per a aquest grup Zagajewski va crear els seus dos principals lemes: "Powiedz prawde" (Vaig donar la veritat) i "Mow wprost" (Parla clar) abans d'exiliar-se durant dues dècades, abans de tornar el 2002 a Cracòvia, on resideix i és coeditor de la revista literària Zeszyty literackie, que es publica a París.

En la dècada dels setanta es va unir al grup de dissidents de Cracòvia Teraz (Ara), dos anys abans de publicar el seu primer poemari, Komunikat, al qual va seguir la novel·la Cieplo zimno (Calent i fred) alhora que difonia les seves idees a la revista clandestina Zapis, un dels principals mitjans de l'oposició democràtica polonesa. Després de publicar Sklepy miesne (Carnisseries), la persecució del règim comunista el va conduir a l'exili a París, on va publicar la novel·la Cienka kreska (Traç) i el poemari List. Oda do wielosci (Lletra. Oda a la pluralitat), i en el seu següent assaig, Solidarnosc i samotnosc (Solidaritat i solitud), l'autor va exposar les seves tesis sobre el compromís polític dels escriptors.

Després de viatjar en 1988 a Estats Units per treballar com a professor en el Creative Writing Program de la Universitat d'Houston, amb el poemari Plótno (1990) va evolucionar a una contemplació poètica allunyada de la combativitat de les seves primeres obres. "La poesia està en un altre lloc, més enllà de les immediates lluites partidistes, i fins i tot més enllà de la rebel·lió -àdhuc la més justificada- contra la tirania", va afirmar llavors.

Entre els seus temes recurrents hi ha la nit, els somnis, el temps, l'eternitat, el silenci i la mort dins d'una poesia que, al seu entendre, ha de conjugar "ironia i èxtasi" i que obliga també el poeta a ser algú "conscient de la història".

Aquest guardó, el sisè Premi Princesa d'Astúries que es falla en aquesta edició, ha recaigut també, entre altres, a John Banville, Antonio Muñoz Molina, Leonard Cohen, Paul Auster, Claudio Magris, Arthur Miller, Doris Lessing, Augusto Monterroso, Günter Grass, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Juan Rulfo o Richard Ford.