El terratrèmol i les rèpliques que han afectat Nova Zelanda en les darreres hores han deixat dos morts i edificis i infraestructures en molt mal estat. El principal sisme, de 7,8 a l'escala de Richter, és sens dubte el pitjor moviment sísmic registrat al país oceànic. No obstant això, en la història recent, hi ha hagut altres sismes més intensos que han deixat unes xifres de víctimes elevades i un clima de devastació absolut. Aquests són els cinc principals terratrèmols de la història, seguint l'escala de Richter, que és la mesura de referència per als sismes.

1. Xile (1960): 9,5 

El sisme més intens registrat fins avui va tenir lloc el 22 de maig de 1960 a Xile, amb una magnitud de 9,5. La seva intensitat va ser tan forta que es va percebre a diferents indrets del con sud d'Amèrica. Després del sisme, es va generar un tsunami que va travessar l'oceà Pacífic fins a arribar a Hawaii i el Japó, on es van registrar pèrdues humanes i materials importants. Només a Xile, la xifra de morts va arribar als 1.600, mentre que els ferits van superar els 3.000. Més de dos milions de persones van perdre la seva llar.

2. Alaska (1964): 9,2

El terratrèmol d'Alaska del 28 de març de 1964 va passar a la història no només per la intensitat del moviment sísmic, també per l'enorme tsunami que li va succeir i que va arribar als cinc metres d'altura. El sisme, que es va originar a Prince William Sound i que va durar quatre minuts, és considerat el més important registrat a l'Amèrica del Nord. La catàstrofe natural va provocar 128 víctimes mortals i 311 milions de dòlars en pèrdues materials. Pel que fa a les conseqüències geològiques, es van deformar fins a 200.000 quilòmetres quadrats de superfície terrestre, aproximadament la meitat del territori d'Espanya.

3. Indonesia (2004): 9,1

El terratrèmol i posterior tsunami que va destruir la costa de Sumatra, a Indonèsia, el 26 de desembre del 2004 ha quedat en el record de moltes persones. Catorze països dels sud-est asiàtic i Àfrica es van veure greument afectats. La xifra de víctimes mortals va commocionar tot el món: quasi 228.000 morts producte del desastre natural. La vibració generada pel terratrèmol, la més llarga de la història –10 minuts–, va provocar estralls a escala global, desplaçant tot el planeta una superfície d'un centímetre.

4. Rússia (1952): 9,0

Aquest sisme va tenir lloc el 4 de novembre de 1952 a Kamchatka, a Sibèria, i a les Illes Kuriles. El terratrèmol i posterior tsunami no van provocar cap víctima mortal, ja que el seu epicentre era una zona molt poc densament poblada. El terratrèmol va afectar posteriorment a Hawaii, on les onades van destruir vaixells, cases i platges. Es van registrar unes pèrdues econòmiques de fins a un milió de dòlars. Els efectes del tsunami també es van fer veure al Japó, Xile i Nova Zelanda, on hi va haver pèrdues menors.

5. Japó (2011): 9,0

De la mateixa magnitud que el terratrèmol de Kamchatka, a Sibèria. Japó, un país acostumat a conviure amb els sismes, va registrar el seu pitjor terratrèmol l'11 de març del 2011. El conjunt de l'illa es va desplaçar més dos metres, segons va poder comprovar la NASA. Hi va haver pràcticament 16.000 víctimes mortals, especialment de punts de la costa japonesa on va colpejar posteriorment un tsunami. Les onades generades pel moviment sísmic també van provocar la segona pitjor catàstrofe nuclear de la història, a la central nuclear de Fukushima.