Roger Argemí representarà el català al certamen Liet International, conegut com l’Eurovisió de les llengües minoritzades, amb el tema La fina línia, el pròxim 3 i 4 d’abril a Aabenraa (Dinamarca). L’artista igualadí, seleccionat entre una cinquantena de propostes, es batrà en la 13a edició d’aquesta competició, promoguda des del Consell d’Europa, amb 19 intèrprets d’altres nacions sense Estat, cadascú cantant en la seva llengua pròpia.

El festival celebrarà l’any que ve el centenari de la frontera alemanya-danesa, establerta el 1920, després del referèndum de Schleswig-Holstein, un cop acabada la Gran Guerra. Avui, es tracta d’una ratlla permeable on es desenvolupa una minoria que beu de la tradició d’ambdues bandes. A col·lació d’aquest aniversari, el músic d’Igualada explica en la seva cançó que, quan les persones s’estimen, les línies que els separen desapareixen.

Com funciona Liet International?

Respecte a la dinàmica del format, la vintena de representants hauran d’enfrontar-se en la fase eliminatòria del 3 d’abril, i només podran classificar-se per la final de l’endemà 10 actuacions, escollides per un jurat de professionals de la música en llengües minoritzades, que atorgaran els seus punts al més pur estil eurovisiu. Tot i això, els espectadors no podran votar enguany. El guanyador de la gala serà elegit pel mateix panell d’experts.

“Sempre he sigut eurofan”, confirma a En Blau Roger Argemí, que assegura que “Liet International és una oportunitat per oferir la meva música en català, aprendre d’altres cultures i establir nous llaços”. El solista, que va publicar Can I Call You Home amb el vencedor d’Eurovisió 2015, el suec Måns Zelmerlöw, espera superar la semifinal, però haurà de disputar-se una plaça amb Lapònia, fins ara, amb el millor palmarès del concurs.

participants LIET

Tot i que només hi va participar en tres ocasions, el català va guanyar un cop, el 2002, la primera edició de l’espectacle, amb la banda sabadellenca de rumba Pomada i En Pere Gallerí. L’any següent, el grup manresà de rock Dept. va aconseguir un cinquè lloc amb Sensacions. En la seva última participació, el 2012 a Astúries, el públic va poder escoltar l’alguerès amb l’actuació del duet Clàudia Crabuzza i Gabriel Sanna amb Ara.       

Amb la tornada de la llengua catalana al programa, TV3 podria emetre’n el senyal, diu l’organització d’aquesta Eurovisió alternativa: “Oferim la possibilitat a un baix cost”. ETB el va difondre fa set anys, quan l’èuscar va sonar per última vegada coincidint amb l’acollida de l’esdeveniment a Xixón. Igualment, els responsables de la producció són proclius a celebrar-lo en un futur a Catalunya: “Si hi ha interès, estem oberts a parlar-ne”.