El català garrepa, l’andalús que no vol treballar, el gallec que no sap si puja o baixa... Tòpics i més tòpics. Fa prou vergonya quan qualsevol ciutadà n’ataca un altre basant-se en alguna d’aquestes afirmacions, però és pitjor encara si els que ho fan són dirigents polítics. A El Hormiguero, la periodista Cristina Pardo aprofita que els convidats del programa són María León i Jon Plazaola, una andalusa i un basc, per recordar els enfrontaments més sonats entre comunitats autònomes. I n’hi ha per parar un tren.

cristina pardo hormiguero

Antena 3

Un tren és precisament el que va enfrontar catalans i extremenys l’any 2012, quan durant els pitjors anys de la crisi econòmica, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va protestar pel malbaratament de diners que anaven a parar al pou sense fons de l’AVE a Extremadura. Cristina Pardo recorda que l’aleshores president extremeny, José Antonio Monago, va atacar Trias amb el famosíssim “si tens collons dímelo a la cara”.

Duran i Lleida també la va fer grossa fa uns anys, en aquest cas amb els andalusos. L’any 2011, l’exdiputat de CiU al Congrés va provocar un tsunami d’indignació a Andalusia quan va assegurar que, mentre els pagesos catalans no poden collir la fruita perquè no els paguen bé, “en altres indrets d’Espanya, amb el que aportem nosaltres al conjunt de l’Estat, reben un PER per passar tota la jornada al bar del seu poble”. La María León no sap ni on posar-se. “Me da hasta vergüenza”, diu.

duran lleida

Des del PP, dues polèmiques molt sonades, també a Andalusia. La primera, l’expresidenta Cristina Cifuentes afirmant que “los madrileños están pagando 3.000 millones de euros para que los andaluces tengan sanidad y educación”; i l’exministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, explicant a la seva manera com funciona l’ensenyament a Andalusia: “Lo que sabe un niño de 10 años es lo que sabe un niño de 8 en Castilla y León”.

Andalusos i catalans, els més atacats. A la llista de Cristina Pardo no hi podia faltar el procés. La periodista recorda unes paraules lamentables de Rodríguez Ibarra, expresident d’Extremadura, quan parlava de política catalana. El socialista creu que “los catalanes andan justitos” per votar Puigdemont, diu la col·laboradora. Les paraules de l’extremeny, lamentables: “Siendo los catalanes prodigios de inteligencia y laboriosidad, ¿cómo han elegido a alguien tan torpe y tan tonto?”.

puigdemont dit ma simbol victoria gest ok somriu twitter

@KRLS

El Hormiguero, contribuint a rebaixar la tensió a la política estatal. És clar que sí.