La ministra de política territorial Meritxell Batet, la primera convidada en passar per la secció Fora de lloc (la sèrie d'entrevistes electorals de El món a Rac1) s'ha endut un regal en forma de cleca periodística de'n Jordi Basté dirigida al responsable d'Exteriors del govern d'Espanya, en Josep Borrell. Basté la posava a prova en demanar la seva opinió sobre la situació a Catalunya i en concret, sobre la seva percepció al voltant de la situació dels presos i la imatge internacional que està donant l'estat, posant com a exemple la situació de la Carme Forcadell. L'escudera de Pedro Sánchez, tot i patir de valent amb les respostes, excusant-se amb "em poso el barret de ministra", no sortia de la línia oficial del socialisme espanyol. Basté la desconcertava amb una felicitació sincera. "L'he fet les dues mateixes preguntes que li van fer al seu company Josep Borrell. I vostè no s'ha aixecat de la cadira". La barcelonina, conscient de l'evidència i de la ironia, només encertava a dir: "Es que vostè les fa amb un to més amable"

meritxell batet efe 2

EFE

La ministra havia suat tinta per tractar de sortir il·lesa quan parlaven del concepte d'humanitat. I és que el locutor volia saber si tenia alguna relació d'amistat amb els presos polítics i s'havia visitat alguns d'ells. Batet no sabia exactament quines passes donar: "Conec al Jordi Sánchez", però sense relació personal, fet pel qual "no l'he anat a veure". Una resposta ambigua (com la majoria de les que ha donat durant l'entrevista) i que podria haver-la aplicat a qualsevol dels altres encausats del procés. Però Basté ha aprofitat la tria de la ministra per plantejar-li que si no considerava un acte d'humanitat interessar-se pels companys i adversaris polítics que viuen una situació d'aquesta mena. La política quedava en Fora de lloc: "La humanitat es demostra de moltes formes. Jo m'he reunit a Tarragona amb col·lectius de dones víctimes de robatoris de bebès. I he plorat", afegia. Balones fuera i tirant dels drames aliens (i compartits per tothom), per no mullar-se el barret de ministra.

L'entrevista, plena de funambulisme polític ha marcat i de valent el perfil (i lleialtats) de la Meritxell Batet, que demanava al seu electorat que "no ens refiem" de cara a les eleccions. El problema és que, amb respostes com les que n'ofereix, els que no es refiaran del PSOE seran molts catalans.