La filla gran dels reis Felip VI i Letícia va passar d’infanta a princesa arran de la coronació del seu pare. Elionor es convertia així en la princesa d’Astúries, però aquest càrrec n’incorpora d’altres.

Quatre de les distincions de l’hereva corresponen a territoris catalans: el principat de Girona, el ducat de Montblanc, el comtat de Cervera i la senyoria de Balaguer. Un privilegi que ara es troba en perill amb el referèndum de l’1 d’octubre. Què passarà si s’aconsegueix la independència?

Fonts de la noblesa catalana han assegurat a Vanitatis que la nova legalitat catalana no reconeixeria cap dels títols que per dret històric corresponen a Elionor: “Quedarien en un estatus de no reconeixement. I els llocs d’origen d’aquestes dignitats podrien demanar que l’hereva deixés de fer-los servir”.

Princesa Elionor   casa reial

Casa Reial

Des que va començar el moviment independentista, de fet, les ciutats de Girona, Montblanc, Cervera i Balaguer ja han demanat a la Casa Reial que la princesa deixés de tenir aquests títols. Però els monarques han fet cas omís a aquestes demandes. No com van fer amb el cas de la infanta Cristina i Iñaki Urdangarín, els qui arran del cas Nóos van renunciar al títol de ducs de Palma en demanar-ho l’ajuntament balear.

Però el problema no està només en Elionor, ja que ella no és l'única que té títols catalans. Felip VI, de fet, com a rei d’Espanya també és comte de Barcelona. Una nomenclatura que el seu avi, Joan de Borbó, va fer servir durant l’exili de la Família Reial en no poder fer servir el de príncep d’Astúries.

Què passarà amb aquests títols de la Princesa Elionor?