L'Eduard Marquès (Tivissa, 1957), naturalista i cap del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter ens alerta que tindrem un estiu amb risc de Zika i chikungunya per culpa del mosquit tigre que ja s'ha instal·lat a gran part del país. No et perdis els consells que ens dona en aquesta entrevista per evitar les picades de mosquit i de mosca negra que s'han convertit en una de les molèsties més grans de l'estiu.

Tindrem gaires mosquits aquest estiu a Catalunya?
Dependrà del temps que faci, perquè el cicle biològic dels mosquits en l'etapa larvària és aquàtic. A Catalunya, el pic màxim de mosquits el tindrem entre la segona quinzena d'agost i el setembre quan guanyen protagonisme les típiques tempestes d’estiu. Tot i això, qualsevol acumulació d'aigua, per petita que sigui, facilita molt la cria de mosquits. Les grans eclosions, però, arriben quan plou. Fa dos anys, per exemple, vam tenir una temporada de mosquits terrible perquè l'estiu va ser molt plujós.

El pic màxim de mosquits el tindrem la segona quinzena d'agost i al setembre

Aquests dies, però, a Lleida ja hi ha una autèntica plaga de mosquits i encara no ha començat l’estiu! Els veïns de la capital del Segrià expliquen que, aquest any, han arribat més aviat de l’habitual, són més grossos i les picades fan més mal. Com és això?
Cal determinar quines espècies provoquen les molèsties per poder actuar sobre els llocs afectats amb larvicides d'origen biològic. No és gaire difícil i, a mitjà termini, es poden aplicar mesures correctores sobre les causes que produeixen aquestes eclosions. És qüestió de posar-hi una mica de coneixement, imaginació i bona voluntat. Compte, però, amb l'ús o abús que es fa de l'aigua perquè els excessos de reg poden ser molt perillosos.

Catalunya afronta un risc entre moderat i alt de Zika i chikungunya

D’altra banda, estem preocupats perquè, segons l'Organització Mundial de la Salut, Catalunya té un risc entre moderat i alt de Zika, dengue i chikungunya. Què està passant?
Tenim risc de virus com el Zika i el chikungunya perquè els transmet el mosquit tigre que ja està molt estès per Catalunya. Ara bé, de moment no veig un risc alt de contraure el dengue a Catalunya perquè no ens ha arribat l'Aedes aegypti, que és el principal transmissor d'aquest virus. Fa molts anys, a mitjans del segle XX, se'n van veure alguns exemplars al port de Barcelona perquè van arribar amb vaixells provinents de zones tropicals. Aquest és un dels mosquits més dolents perquè transmet moltíssimes malalties al tròpic. A Catalunya, però, de moment, no n'hi ha. 

Per tant, aquest estiu, pràcticament no hi ha risc de dengue a Catalunya?
Realment el risc és molt baix. Perquè el risc sigui alt, abans ha d’arribar el mosquit que està més facultat per transmetre aquest virus i s’ha d’estendre arreu del país. Qualsevol dia poden arribar els primers exemplars d'Aedes aegypti a Catalunya però no transmetran el dengue fins que no tinguem una població molt alta d’aquest mosquit i això no passa d’avui per demà. Pensa que, quan vàrem detectar els primers exemplars de mosquit tigre a Catalunya, ja feia dos anys que havien arribat a Sant Cugat.

Creus que, a la llarga, també s’instal·larà a Catalunya aquest mosquit tan dolent?
Segurament acabarà arribant a causa del canvi climàtic i a la globalització. Ens pot arribar a través de qualsevol objecte que vingui de fora i que porti ous o larves. També és fàcil que n'arribi algun exemplar dins algun avió perquè cada vegada viatgem més. De la mateixa manera que, l'any 2004, va arribar el mosquit tigre, també pot arribar aquesta espècie. El risc alt de dengue a Catalunya podria ser una realitat d’aquí a 5 o 10 anys. Insisteixo, però, que qualsevol dia ens poden arribar els primers exemplars del mosquit Aedes aegypti, un dels més dolents del món.

El mosquit tigre ja s'ha instal·lat a tots els municipis de més de 2.000 habitants

El que ja tenim són mosquits tigre que poden transmetre el Zika i el chikungunya! Ja ha arribat a tots els pobles i ciutats del país aquesta espècie?
En tenim a tots els municipis de més de 2.000 habitants i comença a arribar a pobles més petits. El mosquit tigre té el costum d'entrar als cotxes. Per això s'ha estès tan ràpidament a gran part del país. Ara bé, si fem la prevenció que toca, el mosquit tigre no ho tindrà fàcil per assolir nivells de risc per a la salut de les persones. Si aconseguim que el nivell de mosquit tigre a Catalunya sigui baix, els virus no arribaran a ser cap problema.

I com s'aconsegueix això? Què hem de fer?
De moment, quan arriba una persona amb símptomes de Zika o chikungunya a Catalunya, ja tenim un sistema d'alerta que ens avisa i ens mobilitzem ràpidament. Comprovem els nivells de mosquit tigre que hi ha a la zona on viu aquesta persona. Si n'hi ha molts, actuem per reduir el nombre d'exemplars. A més, els ajuntaments tenen la responsabilitat d’anar fent tractaments a l'àrea pública. Són habituals, per exemple, les aplicacions de productes biològics als desaigües.

L'aigua dels aires condicionats i els peus dels para-sols es converteixen en autèntics nius de mosquit tigre

I en l'àmbit particular, què podem fer?
Vigilar els jardins, balcons i terrasses! Eviteu que s'hi acumuli aigua. Penseu que aprofiten qualsevol petita quantitat d'aigua acumulada per pondre els ous. Vigileu, també, amb els aires condicionats perquè, sovint, l'aigua que surt fa cap a un recipient on el mosquit tigre aprofita per pondre els ous. En aquest cas, ho hem de protegir amb una bona tela mosquitera. Si no ho feu, en qüestió de pocs dies, tindreu una autèntica plaga de mosquits al vostre voltant. També hem vist néixer mosquits tigre als peus de molts para-sols. La forma més efectiva de combatre’ls és no deixant-los criar.

Menjar torrades amb all espanta els mosquits

Quin repel·lent natural ens recomanes per evitar que ens piquin?
L’oli de citronel·la, una planta amb una forta olor a llimona. També van bé l’alfàbrega, la tomaquera, l’eucaliptus i l’all. De fet, una empresa italiana ha fet un macerat a base d'alls i s'ha demostrat que és molt efectiu com a repel·lent d’insectes. A l’estiu, quan sopeu a l’aire lliure, us recomano menjar torrades amb all per espantar els mosquits.

El mosquit tigre només pica a primera i a última hora del dia. Quan es fa fosc, desapareix!

A quines hores pica més el mosquit tigre?
A primera i a última hora el dia. Difícilment us atacaran al migdia perquè fa massa calor. El mosquit tigre ens acostuma a picar a l'exterior i sempre amb llum de dia. Quan es fa fosc, desapareix! Els agrada molt l’ambient càlid i humit però, a l’estiu, busquen l’ombra. Per tant, molta atenció quan us poseu a l’ombra perquè és més probable que us ataquin. El mosquit tigre ens acostuma a picar a les parts baixes del cos, del genoll en avall perquè gairebé sempre vola arran de terra. Moltes vegades sents la picada però no els veus perquè són petits i ràpids.

eduard marques

He vist larves de mosquit tigre dins un got de xupito

Tan petits són?
De fet, la seva mida és molt variable en funció de les condicions que es troben al néixer. Si disposen de poca aigua, el mosquit serà més petit. Pensa que he vist larves de mosquit tigre dins un got de xupito abandonat en un jardí. Allà, amb aigua de pluja, hi havia dues larves de mosquit tigre. En aquest cas, és evident que els exemplars seran molt petits perquè es veuen obligats a accelerar el seu cicle larvari abans no se'ls assequi el lloc.

Només piquen les femelles perquè necessiten un aliment molt nutritiu per generar els ous

És veritat que només piquen les femelles?
Sí, perquè necessiten un aliment molt nutritiu per poder generar els ous.

I els mascles?
No fan gran cosa i tenen una vida curtíssima, de pocs dies. Només s’alimenten de nèctar, sàvia i sucs de fruita. Les femelles, en canvi, en bones condicions, poden viure més de tres setmanes.

Una sola femella de mosquit tigre pot pondre dos-cents ous

Quants ous pot arribar a pondre una femella?
Dos-cents!

Déu ni do!
Sí, a més el mosquit tigre pon els ous en diferents punts. No els pon mai tots en un mateix lloc. Just després de néixer ja s’aparellen.

El canvi climàtic allarga la temporada de mosquits

Fins quan dura la temporada de mosquits?
Cada cop comença abans i acaba més tard a causa del canvi climàtic. Comença a la primavera i acaba entrat el mes de novembre.

Sempre s’havia dit “octubre finit, mor la mosca i el mosquit!”...
Sí però últimament arribem a Tots Sants amb màniga curta i tant els mosquits com les mosques aprofiten per allargar la seva temporada.

A partir de quina temperatura s’activen els mosquits?
A partir dels 11ºC.

Quants quilòmetres es pot arribar a desplaçar un mosquit tigre?
Si neix en un lloc on estigui bé, no se’n mourà. Si troba un ambient tropical amb força calor i humitat s’hi quedarà. Normalment viuen en un radi d’acció d’uns 300 o 400 metres.

Per calmar les picades, apliqueu-vos un glaçó, aigua fresca, alcohol o fang

Un cop ja ens han picat, què ens recomanes per calmar la zona afectada?
Quan ens piquen, els mosquits ens injecten saliva al nostre cos i això és el que provoca la forta picor. Per això tenim tendència a gratar-nos però és el pitjor que podem fer perquè l’únic que aconseguim és escampar més aquesta saliva i, per tant, fer la ronxa més gran. Apliqueu-vos fred a sobre de la picada. Aigua fresca, un glaçó, l’alcohol o el fang us ajudaran a calmar la picor.

El mosquit comú només pica durant la nit i, sobretot, a l'interior de les vivendes

Parlem, també, del mosquit comú, el de tota la vida...
És el culex pipiens que no transmet malalties a casa nostra. A diferència del mosquit tigre, aquest només pica durant la nit i, sobretot, a l’interior de les vivendes. Es cria en volums grans d’aigua dolça. Aprofiten, per exemple, les basses d’aigua que es formen quan s’eixuguen les rieres mediterrànies.

Un cop entren a casa, com ho fan per localitzar-nos a l’habitació dormint?
Perquè tenen uns sensors per detectar les concentracions de diòxid de carboni que emetem al respirar. Un cop ens han trobat, activen el sensor tèrmic per buscar les zones més calentes del nostre cos que és on hi ha més corrent sanguini. Per això, ens acostumen a picar als canells o als turmells. Busquen la part de la pell on tenim la temperatura més alta perquè és on hi ha major irrigació i probabilitats de trobar la sang.

Els mosquits piquen més a les persones nervioses

Per què piquen més a unes persones que a altres?
Acostumen a picar més a la gent nerviosa. Les persones que són més mogudes acostumen a tenir una temperatura corporal una mica més alta. A més, solen suar més i desprenen més olor que atreu els mosquits.

Tindrem un estiu complicat de mosca negra a les Terres de l'Ebre, al Baix Empordà i al Gironès

Tindrem un estiu gaire complicat pel que fa a la mosca negra?
Sí, preveiem un estiu amb molta mosca negra, en la línia del que és habitual els últims anys. S’han de fer més aplicacions per controlar les seves larves a l’aigua dels rius.

Quines són les zones més afectades per la mosca negra?
Sobretot les Terres de l’Ebre, el Baix Empordà i el Gironès. Tot i això, ja arriba en altres zones. També se n’han localitzat alguns exemplars, per exemple, al riu Segre.

L'únic repel·lent de mosca negra és la crema hidratant Natural Honey

Com podem evitar que ens mosseguin?
Efectivament, la mosca negra mossega, no pica. De moment, l’únic que funciona com a repel·lent és la crema hidratant Natural Honey. En qualsevol cas, els que treballen al camp ja saben que només poden evitar les mossegades de la mosca si es protegeixen molt bé. Han d’anar amb màniga llarga i amb uns barrets que porten una tela mosquitera per tapar-se la cara com si fossin apicultors. La mosca negra pica, sobretot, a primera i a última hora del dia. Al migdia, quan fa més calor, s’amaguen.