Encara que potser alguns s’estranyin, Gran Hermano també té lloc per a classes d’història. I molt millor si les duen a terme universitaris, encara que siguin de doctrines ben distintes.

La protagonista de tot plegat és Meritxell, una noia de 20 anys del Baix Llobregat, estudiant d'Infermeria, que decideix impartir una classe improvisada sobre el mur de Berlín als seus companys.

Tot ve arran del famós quadre que apareix a l’interior de la casa de Guadalix: el petó que els líders comunistes Leonid Bréjnev (Unió Soviètica) i Erich Honecker (República Democràtica Alemanya) es van fer l’any 1979 per signar un nou acord de relació entre ambdós estats, i que està pintat actualment al mur de Berlín.

Meritxell s’erigeix com a coneixedora de la història del mur alemany –cap dels companys afirma saber-ne res– i l’explica d’una forma peculiar. “Va haver-hi una guerra i es va construir un mur”, comença la noia, segurament referint-se a la gens desconeguda Segona Guerra Mundial. “Era un mur que separava tota la zona d’Amèrica i tot això”, continua, per afegir que així no estaven barrejats “pobres i rics”.

D'aquesta manera, explica que “els obrers es van fartar i van començar a destrossar el mur”, fins que, ara sí, encerta: “Encara queden restes d’aquell mur”. “Va haver-hi una revolució increïble”, conclou Meritxell.

Amb tot, malgrat que el que diu no és precisament acurat, no es pot negar que la noia posa ímpetu i ganes a l’explicació.