Des que va esclatar la pandèmia de la Covid-19, Oriol Mitjà té dues feines. D’una banda, encapçala un assaig clínic pioner al món que intenta trobar un tractament contra la malaltia. I de l’altra, s’ha de defensar una vegada rere l’altre dels atacs que rep dels mitjans de comunicació que l’han col·locat en una diana. Articles publicats contra ell a El Periódico i El País intenten desprestigiar-lo. De l’epidemiòleg català han arribat a dir que mentia quan parlava de col·lapse sanitari i que surt massa sovint a la tele. Ara un article del diari del grup PRISA l’acusa de fer “falsas promesas” amb el seu estudi sobre el coronaviurus. Unes acusacions dirigides també contra el doctor Bonaventura Clotet.

oriol mitja acn

ACN

Bonaventura Clotet - efe

EFE

“El estudio liderado por los dos médicos catalanes, con el apoyo la Generalitat, llega a su fase final tras realizar anuncios que han demostrado ser inexactos”, afirma el periodista Cristian Segura al seu article. Defineix Mitjà com un prestigiós científic “que ha cobrado notoriedad por sus críticas a la gestión de la crisis por parte del Gobierno y por haber sido nombrado asesor de la Generalitat”. Primer dard contra l’especialista, que a El País és més famós per haver-se oposat a les polítiques de Pedro Sánchez que no pas per la seva feina com a científic. Però la realitat és que el prestigi de Mitjà ve de lluny. Concretament de les investigacions que ha dut a terme des del 2010 per erradicar el pian, una malaltia infecciosa, a Papua Nova Guinea.

oriol mitja quim torra

TV3

El text assenyala els doctors Mitjà i Clotet per no haver aconseguit els primers resultats dins del termini de temps que ells mateixos s’havien marcat, “la meta de los 21 días que se impusieron y que finalizaba el 7 de abril”, i que fins ara tampoc no s’han publicat perquè han augmentat la mostra per a continuar investigant. Dels 600 participants inicials, ara han passat a tenir-ne 3.000, amb la voluntat que els resultats tinguin total validesa científica. Però encara n’hi ha més, perquè l’article nega també la col·laboració d’algunes plataformes i organismes internacionals. El periodista assegura que l’estudi no té l’aval de l’OMS, que la Fundació Bill i Melinda Gates no hi ha posat diners i que no forma part de cap consorci internacional. Un reguitzell d’acusacions que l’epidemiòleg barceloní s’ha afanyat a contestar a les xarxes socials:

Mitjà titlla l’article de “premsa groga” i es mostra contundent amb l’autor, de qui diu que cau “en el dualismo maniqueo con su obsesiva cantinela acusatoria, incapaz de juzgar con honestidad sin los prejuicios de su propio pensamiento”. Se sent assenyalat. Ja ho va comentar fa poques setmanes al FAQS de TV3: “Crec que no caic bé a Madrid”. A les redaccions d'El País i El Periódico a Barcelona sembla que tampoc.