El president executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, ha assumit avui la responsabilitat per la filtració massiva de dades a l'empresa Cambridge Analytica, en una audiència sense precedents davant del Senat dels EUA en la que es va enfrontar al dur interrogatori dels legisladors d'ambdós partits.

En la seva primera aparició pública davant del Congrés nord-americà, els senadors li van exigir més detalls sobre com Facebook recopila i utilitza les dades dels usuaris, així com sobre les mesures que està prenent el gegant tecnològic perquè no es repeteixi cap altra filtració i es controli la difusió de "notícies falses" per agents estrangers. Zuckerberg, que va assumir que no van calibrar de manera "prou àmplia" la seva "responsabilitat", va subratllar davant d'una rara sessió conjunta dels Comitès Judicial i de Comerç del Senat que "va ser un gran error" permetre que Cambridge Analytica accedís a aquesta quantitat de dades per afavorir la campanya electoral de l'actual president, Donald Trump.

"Jo vaig començar Facebook, jo la dirigeixo, i jo sóc responsable del que passa aquí", va reiterar. "La meva prioritat més gran ha estat sempre connectar la gent, la nostra missió social, connectar la gent, crear comunitat i unir el món. Anunciants i desenvolupadors mai no seran una prioritat per sobre d'això mentre jo dirigeixi Facebook", va afegir el fundador de la xarxa social. No obstant això, Zuckerberg, va reconèixer davant dels senadors que "no és suficient" que la seva companyia "connecti a la gent", sinó que ha d'"assegurar-se que aquestes connexions són positives" i protegir la seva privacitat. "Ens enfrontem a una sèrie de qüestions importants entorn de la privacitat, la seguretat i la democràcia. I amb raó vostès tindran algunes preguntes difícils que fer-me", va dir.

Preguntat pels senadors sobre la possible ingerència d'agents estrangers en la seva companyia, Zuckerberg va reiterar que evitar aquesta situació és "una de les seves prioritats més importants", i va confessar que un dels seus "penediments més grans" és la "lenta resposta" que va tenir Facebook per identificar els operadors russos que van interferir en les eleccions nord-americanes de 2016. El multimilionari va recordar que la xarxa social va identificar "desenes de milers de comptes falsos russos" durant els comicis presidencials, encara que només 470 van ser cancel·lades perquè van comprovar que difonien informació falsa. Sobre aquest assumpte, Zuckerberg va assegurar que la seva empresa treballa amb l'equip del fiscal especial de la trama russa, Robert Mueller, per assistir-lo en les seves investigacions sobre la possible ingerència de Moscou en els comicis presidencials dels EUA el 2016.

Zuckerberg va informar en ser qüestionat pels senadors que alguns dels membres del seu equip han estat entrevistats per a les investigacions, però va evitar donar detalls per no trencar la confidencialitat. "De fet no sé si hi ha hagut requeriment legal per a això. Crec que pot ser que n'hi hagi hagut, però el que sé és que estem treballant amb ells", va dir Zuckerberg, alhora que va aclarir que ell no ha estat entrevistat personalment per a aquesta investigació.

El president executiu de la xarxa social, que va canviar el seu aspecte despreocupat per vestit i corbata, va provar de calmar les preocupacions dels legisladors i es va comprometre a fer reformes significatives en la seva empresa per augmentar la privacitat i evitar la manipulació d'agents estrangers. "Està clar ara que no vam fer prou per evitar que aquestes eines s'utilitzin també per causar dany. I això aplica a les notícies falses, la interferència estrangera en les eleccions i el discurs d'odi, així com als desenvolupadors i la privacitat de les dades", va apuntar. El director de la companyia a més va enumerar una sèrie de mesures que estan duent a terme per aturar episodis com aquest, com "investigar desenes de milers d'aplicacions" que s'interconnecten amb la seva plataforma. "I si trobem alguna activitat sospitosa, realitzarem una auditoria completa d'aquestes aplicacions per comprendre com estan utilitzant les seves dades i si estan fent una cosa inapropiada", va indicar.

Així mateix, Zuckerberg va explicar que per a finals d'aquest any la seva companyia tindrà a un total de 20.000 persones treballant en seguretat i revisió de contingut per complementar la seva estratègia i prevenir episodis similars a l'ocorregut. L'amenaça d'una regulació més gran sobre Internet i les xarxes socials, no només de Facebook, va ser sobre la taula durant tota l'audiència, que demà tindrà una segona jornada a la Cambra de Representants. "Si Facebook i altres companyies en línia no poden o no saben arreglar aquestes invasions de privacitat, llavors ho farem nosaltres", va dir el senador Bill Nelson, el demòcrata de més alt rang en el Comitè de Comerç.