La gamma superalta ha arribat. Samsung i Apple han depassat la línia que fins aquest any ningú no s'havia atrevit a superar: els 1.000 euros per un telèfon mòbil. Actualment, la gamma mitjana de smartphones és més accessible que mai i la gamma alta es queda a la meitat de preu respecte als nous terminals. Molta gent es planteja una pregunta: val la pena pagar aquest preu per un mòbil?

Pràcticament tots els smartphones són capaços de dur a terme les mateixes tasques: llegir i escriure missatges, fer fotografies, consumir continguts multimèdia o navegar per Internet. Els factors diferencials entre un telèfon de més de 1.000 euros i la resta són diversos però, en resum, es tracta del com pots fer tot això.

El component tècnic marca grans diferències. Tant en rendiment com a nivell de prestacions, els processadors, la càmera o el programari declinen la balança. En el cas de la càmera, els telèfons més cars sempre han destacat amb més autoritat en aquest terreny i, encara que avui dia cada vegada són més els mòbils que es comporten millor quant a fotografia, els gamma superalta han pujat el llistó.

Galaxy Note 8, a tota potència

El Samsung Galaxy Note 8 ja es troba disponible al mercat a un preu de 1.010 euros. Es tracta d'un terminal que comparteix moltes característiques amb el Galaxy S8, però els detalls marquen la diferència en aquest cas. Una pantalla més gran, un llapis digital o una càmera dual són alguns dels avantatges que li permeten al Note 8 treure més múscul.

L'smartphone de Samsung porta l'últim processador Exynos 9, fabricat per la pròpia marca, que es troba alhora amb el millor processador del mercat quant a telèfons mòbils, com és el Snapdragon 835 de Qualcomm. Aquest xip es recolza en una memòria RAM de 6 GB que assegura una fluïdesa altíssima.

El mòbil garanteix un potencia molt elevada en quant rendiment. Tanmateix, el públic disposat a pagar un preu com aquest busca més avantatges a més d'un bon processament. Aquí entra la marca i el disseny: el factor d'exclusivitat d'un gamma superalta és un punt pel qual hi ha consumidors disposats a pagar.

Quant a disseny, la pantalla ocupa tot el frontal, sense botons ni marcs, el que resulta en un acabat que ja no és avantguardista, ja que telèfons de gammes inferiors de LG o Xiaomi ja estan fabricats així. El seu panell és un Super AMOLED de 6,3 polzades a resolució QHD (2K), la qual cosa suposa una experiència visual d'alta qualitat. Factors diferencials: escàner d'iris i reconeixement facial.

La càmera, per la seva part, cobra una importància capital a l'hora de comprar un mòbil i, en el cas d'un terminal d'aquestes característiques, és especialment més rellevant. L'smartphone de l'empresa sud-coreana compta amb dos sensors posteriors de 12 megapíxels, ambdós amb estabilitzador òptic. Això vol dir que entre els dos sensors es poden crear distàncies focals i obertures diferents, la qual cosa permet obtenir imatges amb desenfocaments del fons i altres tipus d'efectes per obtenir imatges de molt alt nivell.

iPhone X, més exclusivitat que mai

Si els telèfons d'Apple sempre s'han caracteritzat per oferir un factor prèmium o d'exclusivitat als seus usuaris, amb el iPhone X, que es llançarà al mercat el proper 3 de novembre, aquest fet encara serà més notori. El model més barat d'aquest smartphone costa 1.159 euros, mentre que la versió superior val 1.329 euros.

Les novetats més importants del iPhone X es troben a la pantalla i el disseny. Apple, que es resistia al corrent de les pantalles sense marcs, finalment ha optat per aplicar aquest disseny en el seu nou gamma superalta. El terminal munta una pantalla de 5,8 polzades amb panell AMOLED de Samsung a una resolució 2K. L'acabat del mòbil és en vidre, tant en la part frontal com en la posterior.

Els factors diferencials respecte a la resta de iPhone: l'eliminació del botó d'inici i del detector d'empremta Touch ID. L'empresa nord-americana ha decidit apostar per la identificació facial per detectar el rostre de l'usuari des de diferents angles.

A més, el telèfon compta amb un processador A11 Bionic, desenvolupat per Apple, acompanyats de 3 GB de memòria RAM que estaran optimitzats per garantir una fluïdesa i un rendiment de primera. A més, el telèfon incorpora la càrrega sense fil i la càrrega ràpida.

Tant en el cas del Samsung Note 8 com del iPhone X, es tracten de característiques que justifiquen el preu? El cert és que hi ha un assortiment de smartphones al mercat que són més accessibles econòmicament i que no es troben tan lluny quant a experiència i satisfacció d'usuari. L'obsolescència dels terminals és, a més, cada vegada més curta. Es tracta d'una decisió només apta per als qui estiguin disposats a pagar-lo.