La innovació a la tecnologia dels mòbils intel·ligents pretén donar, cada vegada més, noves i ambicioses passes. El desenvolupament dels prototips dels smartphones del futur mostra que la flexibilitat i la capacitat d'aquests dispositius de plegar-se és el pròxim objectiu a assolir. Marques com Lenovo o Moxi, entre d'altres, han estat els primers a mostrar una declaració d'intencions en les últimes presentacions, amb telèfons flexibles que poden convertir-se en smartwatches o, en altres paraules, braçalets.

L'estiu passat, Lenovo sorprenia amb el seu CPlus a la conferència Lenovo Techworld, un telèfon capaç de convertir-se en rellotge intel·ligent gràcies a la pantalla flexible. També van presentar Foli, una tauleta capaç de doblegar-se a la meitat. Es tractaven de prototips que encara no es troben disponibles al mercat i que, a falta de confirmació oficial, no es llançaran fins a 2017. El mateix s'espera d'altres companyies com Moxi, un petit grup xinès que el maig passat va agafar per sorpresa a tota la indústria del sector ensenyant el nou terminal enrotllable. Empreses capdavanteres com Samsung o Xiaomi també estan treballant en el desenvolupament d'aquest tipus de telèfons mòbils de cara al proper any.

Poc després que Lenovo fes el mateix, el CEO de Samsung als Estats Units, Gregory Lee, no va trigar a avisar que la seva firma també es trobava treballant en aquests dispositius. Després de reconèixer que els havia dut temps descobrir com produir-los a un cost raonable, va confirmar que els nous Samsung flexibles estan "relativament a la cantonada". Cal recordar que Samsung ja ha tret la poteta respecte a la flexibilitat a les terminals amb el Galaxy Round de 2013 o el S6 Edge i S7 Edge i les seves curvatures a la pantalla, així com LG va fer el mateix fa dos anys amb el LG Flex 2, d'un disseny corbat. No obstant això, conceptualment no deixen de ser smartphones amb un disseny 'pla', com els que es comercialitzen avui dia. El pròxim pas pretén anar molt més enllà.

Com es fabriquen aquests telèfons?

La clau de l'assumpte és el grafè: un material fi, flexible, dur i amb conductivitat. Es tracta d'una làmina transparent que s'ha convertit en l'ingredient estrella per a la fabricació de pantalles flexibles que seran capaces de doblegar-se com si fossin un full de paper. D'altra banda, plegar i enrotllar el terminal suposa l'handicap d'haver de doblegar el maquinari i també la bateria. Dues solucions que han donat resultat han estat, d'una banda, bateries segmentades al llarg del cos del telèfon o, de l'altra, una bateria integrada a un extrem del terminal, com és el cas del prototip de Moxi.

Imatge: Moxi

A més, cal tenir en compte que aquests nous smartphones no portaran vidre, la qual cosa permetrà, entre altres coses, una resistència més gran a les caigudes i cops. Es tractarà de pantalles més primes que les que coneixem avui dia, la qual cosa ho farà més lleuger i senzill de transportar. La flexibilitat d'aquests telèfons possibilitarà també que puguem utilitzar-los en diferents posicions depenenent de la nostra postura.

Segons els analistes del sector consultats per Bloomberg, Samsung estudia dues possibilitats en els dissenys dels seus dispositius. El primer model seria capaç de plegar-se gràcies a unes frontisses, molt a l'estil dels mòbils 'closca', que a Occident van deixar de tenir èxit fa anys però que a Àsia continuen tenint filó i Samsung continua fabricant-los. En el segon cas, el dispositiu seria capaç de desplegar-se augmentant la seva mida fins a passar a ser una tauleta. S'espera que sigui al pròxim Mobile World Congress de Barcelona que la firma sud-coreana, així com d'altres marques, realitzin les presentacions oficials d'aquests terminals.