Facebook ha anunciat la creació d'un portal que permetrà els usuaris detectar quines pàgines de la xarxa social i comptes d'Instagram creades per l'ens propagandístic rus Internet Research Agency (IRA) han seguit. Aquesta eina estarà disponible a finals del present any.

La companyia propietat de Mark Zuckerberg ha difós un comunicat on explica que aquest portal forma part del treball de la companyia per protegir les seves plataformes de "mals actors" que intenten "soscavar" la democràcia. La mesura està principalment motivada per les crítiques contra la ingerència russa en les eleccions presidencials als Estats Units del 2016.

Aquest nou servei, que estarà disponible per al seu ús a finals del 2017 a través del Servei d'ajuda de la xarxa social, permetrà els usuaris obtenir una llista de les pàgines de Facebook i perfils d'Instagram creats per la Internet Research Agency russa que han seguit entre gener del 2015 i agost del 2017.

Facebook entén com a "important" entendre com "actors estrangers" han tractat de "sembrar divisió i desconfiança" fent servir Facebook abans i després de les eleccions nord-americanes. Per aquesta raó, ha defensat la xarxa social, està compartint "públicament i de forma contínua" la informació descoberta sobre aquestes pràctiques i oferint-la als investigadors del Congrés del país.

El passat mes d'octubre, Facebook també va implantar canvis en la política de transparència dels anuncis en la seva plataforma, amb noves mesures com l'exigència de més informació a aquells anunciants que desitgin difondre publicitat relacionada amb campanyes electorals.